Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ESM.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν και την τυπική έγκριση της εκταμίευσης, όπως επίσης και να εισηγηθούν θετικά για τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση

Το ελληνικό πρόγραμμα όμως δεν στην αιχμή των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση.

Κατά την άφιξή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στάθηκε στη Γαλλία και το Βέλγιο που ανακοίνωσαν αύξηση δαπανών για την ασφάλεια. Όπως δήλωσε, η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα». 

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό Eurogroup είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.