current views are: 3

23 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:10

Εγκρίθηκε και επίσημα από τον ESM η υποδόση των 2 δισ. ευρώ

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε και επίσημα την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Δημοσίευση 16:10’
αρθρο-newpost

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε και επίσημα την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε και επίσημα την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Στη δήλωσή του ο διευθυντής Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμεύσεις της:

Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα, αντανακλά την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, καθώς εφάρμοσε μία εκτενή λίστα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτή περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις – κλειδιά στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Εάν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων θα τους επιτρέψουν να κάνουν σαφή βήματα προς την κατεύθυνση μίας υγιούς ανάκαμψης. 

Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν και την τυπική έγκριση της εκταμίευσης, όπως επίσης και να εισηγηθούν θετικά για τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση

Το ελληνικό πρόγραμμα όμως δεν στην αιχμή των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση.

Κατά την άφιξή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στάθηκε στη Γαλλία και το Βέλγιο που ανακοίνωσαν αύξηση δαπανών για την ασφάλεια. Όπως δήλωσε, η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα». 

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό Eurogroup είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.


σχετικα αρθρα