current views are: 3

25 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:19

Το δούναι και λαβείν της διαπραγμάτευσης – Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση

«Η κακή πλευρά είναι ότι χάσαμε πολύ χρόνο. Η καλή πλευρά είναι ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες προχωρούν ταχύτερα απ’ ότι ελπίζαμε και περιμέναμε».

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

«Η κακή πλευρά είναι ότι χάσαμε πολύ χρόνο. Η καλή πλευρά είναι ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες προχωρούν ταχύτερα απ’ ότι ελπίζαμε και περιμέναμε».

«Η κακή πλευρά είναι ότι χάσαμε πολύ χρόνο. Η καλή πλευρά είναι ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες προχωρούν ταχύτερα απ’ ότι ελπίζαμε και περιμέναμε». Με αυτά τα λόγια ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε την κατάσταση γύρω από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία από χθες έχει πάρει μία ανάσα δύο δισεκατομμυρίων, με καθυστέρηση όμως 40 ημερών, καθώς τα χρήματα αυτά ανήκουν στην αποφασισμένη υποδόση του Αυγούστου. 

Την ίδια στιγμή στη διάθεση της ελληνικής πλευράς βρίσκονται και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία θα μεταφέρονται σταδιακά στο ΤΧΣ ανάλογα με τις ανάγκες. Το καλό νέο όμως στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελικά από τα 25 δισ. που προϋπολογίστηκαν αρχικά, τα κονδύλια που θα απαιτήσουν οι τράπεζες για να ολοκληρώσουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους ίσα που θα φτάσουν τα 5,7 δισ. μειώνοντας έτσι και τις συνολικές δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας. Και μπορεί μεν οι τράπεζες να αφελληνίστηκαν δημιουργώντας τεράστιες ζημιές στον μέσο επενδυτή αλλά και στο ΤΧΣ (άρα και σε όλους τους φορολογούμενους), την ίδια στιγμή όμως για τα δημόσια οικονομικά ήταν μία αναπάντεχη απόσβεση της ζημιάς, κάτι που συζήτησε με πολύ θέρμη ο Αλέξης Τσίπρας στο γεύμα που είχε με τον (κάποτε ασίγαστο εχθρό του) Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την πορεία των ανακεφαλαιοποιήσεων και κατά την παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος των 20 ευρώ (το επονομαζόμενο και διάφανο χαρτονόμισμα) που θα κυκλοφορήσει πανευρωπαϊκά από την Τετάρτη. Στην εκδήλωση ο κύριος Στουρνάρας τόνισε και πάλι ότι αποφεύχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων

Την ίδια στιγμή πάντως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση, καθώς μέσα στην εβδομάδα που υπολείπεται θα συμφωνηθεί το περιεχόμενο των συζητήσεων κυβέρνησης και δανειστών για την 2η λίστα προαπαιτούμενων. Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της λιγότερες από 20 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει τη δύσκολη «μανούβρα» της νομοθέτησης όλων αυτών των μεταρρυμίσεων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία για την οποία δεσμεύθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η λίστα των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τη μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τμήματα της εργαλειοθήκης 1 και 2 του ΟΟΣΑ και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για την οποία ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το ΔΝΤ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γκρέγκορι Βινιάλ επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, που έριξε το βάρος του στα κόκκινα δάνεια τονίζοντας ότι «φτάνουν στα 900 δισ. και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά καθώς δεσμεύουν κεφάλαια και περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να έχουν κέρδη και άρα την ικανότητα τους να χορηγούν νέα δάνεια». 

Εννοείται βέβαια ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση θα είναι το Ασφαλιστικό, του οποίου οι δυσκολίες στη συμφωνία αναμένεται να οδηγήσουν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό θα ανοίξει τον δρόμο για την συζήτηση του χρέους. Και τα δύο θέματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θεωρεί τα δύο θέματα αλληλένδετα καθώς πιστεύει ότι όσο τα Ταμεία δημιουργούν ελλείμματα, είναι δώρον άδωρο να ξεκινήσει η συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.


σχετικα αρθρα