Σε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει η ΕΚΤ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει την 3η Δεκεμβρίου, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, κατά την οποία η Federal Reserve αναμένεται αντιθέτως να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά τους επίπεδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι αυτή την εβδομάδα, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες η ΕΚΤ να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση την επόμενη Πέμπτη – περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από το -0,20% που είναι σήμερα. Επιπλέον, αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 75 δισεκ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα, ή να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, ή να προχωρήσει σε ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.
TAGS