Θα ήταν λογικό να περίμενε κανείς, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε κατά την πρώτη σύντομη θητεία της, είτε κατά αυτή τη δεύτερη, θα είχε πάρει τις διάφορες λίστες -Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, ελληνικών σκαφών σε ξένες μαρίνες- και θα τις είχε στύψει μέχρι την τελευταία ρανίδα. Τι καλύτερο άλλωστε για μία αριστερή κυβέρνηση να έδειχνε ότι κάνει αυτό που θα περίμεναν όλοι να κάνει: Να στοχεύσει στο παράνομο κέρδος και την φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι ώστε να βρει τα κρυμμένα χρήματα και να μην χρειαστεί να περικόψει μισθούς και συντάξεις

Το τι θα γίνει με τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις θα το μάθουμε σε αυτή τη δεύτερη συζήτηση προαπαιτουμένων που ξεκινάει ήδη από τη Δευτέρα, καθώς και στην αξιολόγηση που όμως έχει περάσει πια στο 2016. Όσον αφορά όμως τις λίστες ένα είναι σαφές: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει, καθώς τα αποτελέσματα από την έρευνα στα στοιχεία μίας από τις λίστες -της λίστας Λαγκάρντ- είναι αποκαρδιωτικά: Από τις 2.062 υποθέσεις είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις σε 135. Από αυτές, μόλις 38 αφορούσαν υποθέσεις που διεκπεραίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς, για ποιο λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, όταν απέστειλε το Δελτίο Τύπου για τη νέα λίστα φοροφυγάδων που παρέλαβε η κυβέρνηση από τη Γερμανία, ενημέρωσε ότι επρόκειτο να κάνει και δηλώσεις επί του θέματος στο περιστύλιο της Βουλής, οι οποίες μάλιστα είχαν διάρκεια… 6,5 λεπτά! Εκεί ο κύριος Αλεξιάδης θέλησε να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η νέα λίστα που παραχώρησε στην Ελλάδα η Βόρειος Ρηνανία - Βεστφαλία δεν θα κλειστεί για τρία χρόνια σε κάποιο συρτάρι, αλλά από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το «χτένισμά» της το οποίο μάλιστα θα γίνει μέσα από ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα συνεργαστούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. 

Η νέα λίστα περιλαμβάνει τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών 10.588 Ελλήνων πολιτών με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα με συνολικό υπόλοιπο 2,6 δισ. ευρώ το 2006 και 1,9 δισ. το 2008. Βέβαια όλα αυτά τα ποσά δεν είναι απαραιτήτως παράνομα τοποθετημένα στην Ελβετία. Ενδεχομένως μάλιστα πολλά -μπορεί και τα περισσότερα- να είναι φορολογημένα. Σίγουρα όμως μέσα σε αυτή τη λίστα υπάρχουν και καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που η Κεντρική Φορολογική Αρχή της Γερμανίας αγοράζει όπου βρίσκει τέτοιου είδους λίστες. Διότι απλά αποδίδουν. Φέρνουν πίσω το κόστος για την απόκτησή τους και βγάζουν και πολύ κέρδος. Απ’ την άλλη εμείς εδώ, είτε στην κυβέρνηση είναι η δεξιά, είτε πριν από αυτή το ΠΑΣΟΚ είτε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκτούμε αυτές τις λίστες και… τις κοιτάμε.  

Και δεν είναι μόνο οι λίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι του κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων έφτασε τις 295. Μακριά δηλαδή από τον ετήσιο στόχο των 400 ο οποίος προφανώς και δεν θα πιαστεί. Και αν αριθμητικά η απόσταση 295 και 400 δεν σας φαίνεται πολύ μεγάλη, σίγουρα θα σας φανεί, η απόσταση από τον ετήσιο στόχο βεβαίωσης φόρου που είχε οριστεί στα 2,6 δισ. ενώ αυτή τη στιγμή έχουν βεβαιωθεί μόλις 345 εκατομμύρια. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στους μερικούς ελέγχους με 91 ολοκληρωμένους έναντι στόχου 500, όπως και στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου με ολοκληρωμένους τους 364 έναντι στόχου 900.  

Θέλοντας η κυβέρνηση να τονώσει το ελεγκτικό έργο, αποφάσισε να θεσπίσει ένα μπόνους για 186 εφοριακούς οι οποίοι τρέχουν ελέγχους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Πρόκειται για νέους υπαλλήλους με υψηλά προσόντα, οι οποίοι όμως αμείβονται πενιχρά -με 700 έως 800 ευρώ το μήνα- γεγονός που έχει ωθήσει περί τους 20 σε παραίτηση την τελευταίο χρόνο, ενώ πολλές θέσεις σε διάφορους διαγωνισμούς δεν καλύπτονται. Αποφασίστηκε λοιπόν να τους δοθεί ένα μπόνους 800 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν να τους διπλασιαστεί ο μισθός. Αμ δε. Διότι όπως -σωστά φαίνεται- είχε εξηγήσει ο ΣΕΒ προ ημερών, το μεγαλύτερο ποσό ενός μπόνους το παίρνει το κράτος με φόρους και εισφορές. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση το ποσό που θα φτάσει στην τσέπη αυτών των καλά σπουδαγμένων υπαλλήλων είναι 200 με 290 ευρώ, κι αυτό έχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα. Δηλαδή μιλάμε για 1100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για έναν άνθρωπο με προσόντα, από τον οποίο το δημόσιο αξιώνει να του φέρει περί τα 2,5 δισ. 

Είπαμε όμως, ασχέτως αν στην φοροδιαφυγή φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν», η κυβέρνηση ετοιμάζεται στο επόμενο διάστημα να συζητήσει μειώσεις μισθών και συντάξεων.