Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κόλπους των συνταξιούχων, αλλά και των εργαζόμενων τα νέα δεδομένα στις συντάξεις, με τις ενώσεις και τους φορείς να μιλούν για ''απόλυτη φτωχοποίηση'' και να προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις

Τα δεδομένα του νέου ασφαλιστικού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και τους ήδη εργαζόμενους, καθώς πλέον ο κορμός του θα είναι η ενοποίησης όλων των ταμείων υπό το ΙΚΑ, κάτι σημαίνει αυτόματα την κατάργηση πολλών διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν στ ταμεία. 

Εξάλλου, πλέον ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης.

''Κερασάκι στην τούρτα'', το γεγονός ότι βάση των παροχών θα είναι η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης.

Οι ενώσεις συνταξιούχων και εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα παρακολουθούν τις αρνητικές εξελίξεις και προαναγγέλλουν αγώνες, το μόνο, όπως υπογραμμίζουν, όπλο τους για να μπορέσουν να αντιστρέψουν την δυσοίωνη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης μιλά στο newpost για «καταστροφικά κοινωνικά μέτρα, τα οποία αγγίζουν πια όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. 

Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Μας αφαιρούν τις συντάξεις που μαζεύαμε όλη την ζωή. Προσπαθούν να μας ρίξουν τον Καιάδα. Πραγματικά, κάθε φορά εκεί που νομίζουμε ότι το πράγμα έχει σταματήσει, δεν έχει τέλος η κατηφόρα.

Ο ίδιος μιλά για συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Εργασίας, στην οποία κανένα από τα αιτήματά τους δεν εκπληρώθηκε. «Μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Όμως βλέπει κανείς ότι έχουμε φτάσει στην απόλυτη φτωχοποίηση»;

O κ. Κουμπούρης τονίζει, επίσης, ότι η Ομοσπονδία θα είναι μπροστά σε κινητοποιήσεις που αναμένονται για τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις στο newpost, του προέδρου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση, ο οποίος επισημαίνει ότι
«για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση κατακρεουργεί τις συντάξεις, αφού είναι το μόνο σταθερό έσοδο. Φτάνει πια όμως η σαλαμοποίηση και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Θα δώσουμε τους αγώνες μας και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους». 

Αδιανόητο και εξωφρένικο χαρακτηρίζει το σχέδιο για το ασφαλιστικό ο αντιπρόεδρος του ΠΟΣΕ ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης: «Θέλουν να ενοποιήσουν τα ταμεία, αλλά δεν υπάρχει καμία μηχανοργάνωση και καμία μελέτη. Στην Γερμανία παρόμοιο σχέδιο για υπερταμείο τους πήρε δέκα χρόνια για να το υλοποιήσουν και εδώ θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν σε λίγους μήνες».

Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για «εγκληματική» μεταρρύθμιση για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, που πλήττει τους συνταξιούχους, αλλά και όσους είναι κοντά στην σύνταξη. «Με αυτόν τρόπο χάνονται τόσα χρόνια εισφορών και ασφάλισης, είναι εντελώς άδικο». 

Από την πλευρά του θεωρεί τις κινητοποιήσεις εργαλείο των εργαζομένων, αλλά δεν θεωρεί ότι στην παρούσα φάση μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα: «Το μεροκάματο του κόσμου είναι ιερό και ακόμα περισσότερο σε αυτή τη φάση. Όσο μπορούμε συμμετέχουμε, πρόκειται να προκήρυξουν απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 3 Δεκεμβρίου. Εμείς σαν ομοσπονδία θα καλέσουμε όλους τους προέδρους για στοχευμένες κλαδικές κινητοποιήσεις».