Τι κι αν έκλεισε το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και τα 2 δισ. που ήταν συνδεδεμένα με αυτά είναι ήδη στα κρατικά ταμεία από την Τρίτη; Τι κι αν οι πλειστηριασμοί ήταν το κύριο σημείο τριβής; Τα κόκκινα δάνεια που είναι άμεσα συνυφασμένα με τους πλειστηριασμούς παραμένουν ανοιχτά και μεταφέρθηκαν για συζήτηση στο δεύτερο σετ προαπαιτουμένων. Επιπροσθέτως τι κι αν έκλεισε το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Χθες ο ΟΠΑΠ κατέθεσε την πρώτη επίσημη διαμαρτυρία για το τέλος των 5 σεντς σε κάθε στήλη παιχνιδιού του και ανακοίνωσε στην κυβέρνηση το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα προσφύγει όπου μπορεί εναντίον αυτής της απόφασης. Δηλαδή με δυο λόγια υπάρχει κίνδυνος η συζήτηση για την ανεύρεση ενός ισοδυνάμου 300 εκατομμυρίων να ξανανοίξει. Όμως αν έγινε κάτι σαφές στην διαπραγμάτευση των πρώτων προαπαιτουμένων, αυτό είναι ότι πλέον ισοδύναμα τέτοιου μεγέθους δεν υπάρχουν. 

Συμπέρασμα: Σχεδόν τίποτα δεν έχει κλείσει τελειωτικά. 

Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν το Euroworking Group συνεδρίασε χθες και συνεχίζει και σήμερα την κατάρτιση της νέας λίστας προαπαιτουμένων, η οποία θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί πλήρως στις 15 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θα πρέπει να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα προόδου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ήδη πάντως η ατζέντα έχει αναδείξει τα νέα αγκάθια τα οποία φαίνονται εξίσου δύσκολα για να αντιμετωπιστούν από μία αριστερή κυβέρνηση. Για παράδειγμα θα πρέπει να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μέσα από ένα νέο Ταμείο, να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας (και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ), αλλά και να προχωρήσει το άνοιγμα διάφορων επαγγελμάτων. 

Θέλοντας να τραβήξει λίγο την προσοχή πάνω από τις «καυτές πατάτες» των επόμενων ημερών η κυβέρνηση έβαλε μπροστά χθες ένα από το γερά επικοινωνιακά της χαρτιά: Τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος για δεύτερη ημέρα κατάφερε να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα της λίστας καταθετών στην Ελβετία που μας απέστειλε η Γερμανία, πασπαλίζοντάς το με ολίγη από φορολόγηση των offshore εταιριών. Και εδώ πάντως η εικόνα της κυβέρνησης (όπως τη μετέφερε στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης) παραμένει αποκαρδιωτική. Από τις 6.000 offshore που μπορούν να ελεγχθούν (πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου) οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί μόλις στις 384. Δηλαδή μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό. Και ο αριθμός δεν αναμένεται να βελτιωθεί εντυπωσιακά αν δεν προχωρήσει το Περιουσιολόγιο, το οποίο το ακούμε πολύ καιρό τώρα, αλλά δεν το βλέπουμε. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φορολογικοί έλεγχοι του μεγάλου κεφαλαίου (και δη το παρανόμου που στέλνει τα λεφτά στην Ελβετία) δίνουν κάποια αίσθηση στους φορολογούμενους ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα κάποιου είδους δικαιοσύνη στην κατανομή των φορολογικών βαρών, ασχέτως αν αυτό δεν θα μειώσει τις νέες κρατικές φορολογικές απαιτήσεις που κατευθύνονται κυρίως προς την μεσαία τάξη και στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν καταγραφεί στα 450 με 500 εκατομμύρια. 

Την ίδια στιγμή ανάλογο (ή και μεγαλύτερο) άγχος δημιουργεί στους ασφαλισμένους η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους υπόλοιπους αρχηγούς για συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό. Και μπορεί το κάθε κόμμα να έδωσε την δική του απάντηση (το ΚΚΕ δεν θα προσέλθει, «Το Ποτάμι θα είναι επιφυλακτικό και η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμφωνήσει) και μόνο που η κυβέρνηση θέλει να συζητήσει τις περικοπές των συντάξεων με όλους τους υπόλοιπους, αυτό προμηνύει μία και μόνη έκβαση: Μεγάλο μαχαίρι στο σύνολο των συντάξεων που αναμένεται να ξεκινήσει μεσοσταθμικά από το 5% στο ΙΚΑ, να ανεβεί κοντά στο 12 ή 15% στον ΟΑΕΕ και να φτάσει στο 20% στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.  

Όπως και να χει μέσα από το ασφαλιστικό περνάει η συζήτηση για το χρέος και σίγουρα η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολυτέλεια χρόνου για ελιγμούς γύρω από αυτό το θέμα. Ειδικά τώρα που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η συζήτηση του συνταξιοδοτικού έχει αποκοπεί από τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων και έχει περάσει για το 2016 και την συζήτηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.