Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για χώρες της ΕΕ λόγω του προσφυγικού και της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η εφημερίδα Handelsblatt, όπου και παραχώρησε συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ σχολιάζει ότι πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τα όσα επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, με το επιχείρημα του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο επικεφαλής του Eurogroup φαίνεται πως δείχνει, καταρχήν, κατανόηση για το αίτημα αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών. Την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν δικαιολογούνται υψηλότερες δαπάνες και ελλείμματα» σημειώνει, ωστόσο προειδοποιεί ότι η εξαίρεση δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας:

Είμαι σθεναρά εναντίον του να εξαιρούνται σε μόνιμη βάση στρατιωτικές δαπάνες ή κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Δεν μπορείς να εξαιρείς ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους κανόνες. Επί της αρχής θα ήταν χρήσιμο για όλους μας εάν στις καλές εποχές δημιουργούσαμε στον προϋπολογισμό ένα απόθεμα, το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Αιχμές αφήνει ωστόσο για τον τρόπο που η ΕΕ διαχειρίζεται το προσφυγικό. «Δεν υπάρχει αρκετή αλληλεγγύη ενώ εκλείπει η πολιτική βούληση. Τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα. Ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τους υποδέχονται. Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί:

Η ΕΕ χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία. Για όλα αυτά δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αφήνει παράλληλα να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκέψεις για τη  συρρίκνωση του χώρου Σένγκεν, εάν η ΕΕ όπως λέει δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της. 

«Πραγματικά δεν το εύχομαι. Ένα τέτοιο βήμα θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους μας. Θα ήταν προτιμότερο και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων» τονίζει και συνεχίζει:

Εάν η ΕΕ συνολικά δεν καταφέρει να επενδύσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στην Τουρκία και σε μια αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συνεργαστούμε στη βάση ενός μικρότερου κύκλου χωρών. Τότε θα έρθει το μίνι-Σένγκεν, που αναμφίβολα δεν είναι η καλύτερη λύση».

Τι πιθανότητες επιβίωσης δίνει όμως ο ίδιος στη Συνθήκη Σένγκεν; «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Όλα αυτά μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία και λυπάμαι πολύ».