Με μία πολύ κακή είδηση έκλεισε η εβδομάδα για την κυβέρνηση καθώς άνοιξε αξάφνως ένα μέτωπο από το πουθενά. Ο λόγος για την πορεία του ΑΕΠ η οποία για φέτος υπολογίστηκε στον προϋπολογισμό του 2016 ως μηδενική λόγω των πολύ θετικών προβλέψεων που είχε κάνει η Στατιστική Υπηρεσία για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

Μόνο που δυστυχώς η κυβέρνηση βιάστηκε. Τα στοιχεία που είχε δώσει αρχικά η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανατράπηκαν από τα οριστικά στοιχεία και το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από ύφεση 0,4% που είχε καταγραφεί αρχικά, κατακρημνίστηκε στο -1,1%, σχεδόν τρεις φορές απάνω. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα επαληθευτεί η πρόβλεψη για στάσιμο ΑΕΠ το 2015, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρασυρθεί σε μεγαλύτερη ύφεση από το -0,7% και το 2016, καθώς θα μετατοπιστεί προς τα πίσω η γραμμή εκκίνησης της οικονομίας. Κύρια αιτία όλων αυτών όπως γράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη που μειώθηκε κατά 1% (στα νοικοκυριά -0,8%), οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που επίσης μειώθηκαν κατά 7%, οι εξαγωγές που έπεσαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές που επίσης συγκρατήθηκαν κατά 16,9%.

Αυτό όμως που πόνεσε περισσότερο είναι το γεγονός, ότι οι (λανθασμένες όπως αποδεικνύεται τώρα) προβλέψεις για το ΑΕΠ είχαν επιτρέψει στην κυβέρνηση να υπολογίζει σε μία δημοσιονομική «ανάσα» 500 εκατομμυρίων, την οποία θα διοχέτευε στα νοσοκομεία (150 εκατ.) και στις επιστροφές φόρων (180 εκατ.). Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους για να εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα, προφανώς με κάποια νέα μέτρα.

Μόνο που πλέον ισοδύναμα δεν υπάρχουν!

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση έχει καταλήξει να γράφει ότι το 2016 θα επιβληθεί ξανά το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, εκτός αν βρεθεί ένα ισοδύναμο του «αστρονομικού» ποσού των 22 εκατομμυρίων. Αν όμως το Υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να εξασφαλίσει 22 εκατομμύρια, πού θα βρει ισοδύναμο για τα 150 των νοσοκομείων και τα 180 των επιστροφών φόρων. Και αυτά είναι δύο νέοι πονοκέφαλοι που έρχονται να προστεθούν σε δύο άλλους που ενδέχεται κι αυτοί να προστεθούν στο κυνήγι των ισοδυνάμων:

Πρόκειται για το ισοδύναμο για τον ΑΔΜΗΕ, το οποίο η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς αλλά δεν το έχει βρει ακόμη, ενώ το δεύτερο είναι το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και εύλογα θα ρωτήσετε: «πως ξαναβγήκε αυτό στην επιφάνεια; Αφού το κλείσαμε με το πρώτο σετ των προαπαιτουμένων επιβάλλοντας 5 λεπτά φόρο στην κάθε στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ». Σωστά θυμάστε, μόνο που ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα, το ισοδύναμο αυτό ξεκίνησε δειλά δειλά την προδιαγεγραμμένη δικαστικής του περιπέτεια. Ο ΟΠΑΠ (όπως ήταν αναμενόμενο) κατέθεσε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία, κάνοντας σαφές όμως ότι πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει τις εξώδικες επιλογές και θα καταφύγει σε άλλες νομικές επιλογές που έχει.

Και όλα αυτά μόλις λίγες ώρες πριν οι αρχηγοί ξεκινήσουν να συζητούν μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικό (αν το συζητήσουν) ένα αγκάθι που αποκόπηκε μεν από τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Δεκεμβρίου, θα το βρούμε όμως μπροστά μας, τον πρώτο μήνα του 2016.