current views are: 12

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:31

Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν γίνεται να «κουρευτεί» το χρέος

Δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος τονίζει ότι «το Grexit δεν αποτελεί πλέον θεωρητικό σχέδιο». 

Δημοσίευση 09:31’

Δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος τονίζει ότι «το Grexit δεν αποτελεί πλέον θεωρητικό σχέδιο». 

Δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος τονίζει ότι «το Grexit δεν αποτελεί πλέον θεωρητικό σχέδιο». «Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί τώρα ότι δεν είναι δυνατόν» να γίνει «κούρεμα» του χρέους, επισημαίνει.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιγράφει όλες τις εξελίξεις από την αρχή του έτους και τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από την νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι βρίσκονται σε καλή πορεία μια που πριν από έξι χρόνια το έλλειμμα ήταν στο 15% και σήμερα γύρω στο 3%», αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, που σημειώνει ωστόσο ότι «το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι το πιο ακριβό της Ευρώπης και η μεταρρύθμιση του είναι πολύ σημαντική». 

Ο κ. Ρέγκλινγκ διαπιστώνει ακόμη στη συνέντευξη του ότι «τίποτα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα» και πρόσθεσε:

 Στις αρχές του έτους η ελληνική κυβέρνηση είχε μη ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν είναι δυνατόν.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε πως θα μπορούσαν να επεκταθούν περισσότερο οι περίοδοι χάριτος αλλά και οι ωριμάνσεις, εκφράζοντας τη θέση του ESM ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Πιο αναλυτικά, υποστήριξε πως υπάρχουν τα περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ήτοι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με τη μείωση επιτοκίων, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο ονομαστικής απομείωσής του.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε πως η Ελλάδα επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που προσφέρει ο ESM στα μέλη του. 

«Έχουμε υπολογίσει ότι η Ελλάδα “γλιτώνει” 8 δισ. ευρώ από την εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που αντιστοιχεί σε 4% του ΑΕΠ της», ανέφερε. 

«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο ως προς τον λόγο του χρέους επί του ΑΕΠ», υπογράμμισε, αλλά «θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές οικονομικές ανάγκες».

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, κατέστησε σαφές πως το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γνωστό και ως Grexit, αυτή τη στιγμή έχει αποφευχθεί και δεν βρίσκεται στα πιθανά ενδεχόμενα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για το οποίο είχε μόνο θετικά λόγια, ενώ επεσήμανε πως το πρόγραμμα της Ελλάδας μειώνεται πρακτικά από τα 86 δισ. ευρώ στα 71 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των κονδυλίων που είχε δεσμευτεί για αυτές (25 δισ. ευρώ).

«Αναμένω και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα», σχολίασε ακόμα.

Ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες τα τελευταία έτη, με τους διεθνείς οργανισμούς να συνηγορούν σε αυτό, συμπληρώνοντας, εντούτοις, πως πρέπει να προχωρήσει και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέτευξης, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, εφαρμόζοντας τις σωστές μεταρρυθμίσεις.


σχετικα αρθρα