Την ελπίδα να επεκταθεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης για το προσφυγικό, που πιστοποιήθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, και στα οικονομικά ζητήματα εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στη συνέλευση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με το αν μπορεί να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αξίες το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «το κλειδί είναι αν αυτή  η αλληλεγγύη μπορεί να επεκταθεί και στα οικονομικά ζητήματα». 

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η αλληλεγγύη έχει σημασία για τη χροιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο για το προσφυγικό όσο και για άλλα θέματα, τονίζοντας ότι «χωρίς λύση θα έχουμε πρόβλημα στη συνοχή, στη συμφωνία Σένγκεν και στην ευρωζώνη». Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Το ίδιο ισχύει για την αξιοπιστία και την αλληλεγγύη. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία όμως είναι έννοιες με αμφίδρομη διάσταση. Να ξέρουμε ότι ισχύουν οι κανόνες, έννοιες που έλειπαν εντός της Ελλάδας.

Το Μάρτιο του 2016 προσδιόρισε το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος, ανοίγοντας, όπως είπε, έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.

«Αν πάει η απόφαση αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ή το 2017, όλες οι αποφάσεις για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμιεύσεις θα πάνε επίσης αργότερα», είπε σημειώνοντας ότι με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αλλαγές συνιστούν ένα «πολύπλοκο πρόβλημα που απαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αν είναι να κάνει κάποιος κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να πει ότι δεν έκανε πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεν μας εμπόδισαν οι θεσμοί».