current views are: 10

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση14:48

Πρέσβης ΗΠΑ: Επείγει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας  τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Δημοσίευση 14:48’

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας  τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι πρόκειται για «κατεπείγον» ζήτημα τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο), αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο», ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως   οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει είναι ανθρωπιστικοί, σταθερότητας αλλά και ακεραιότητας της ΕΕ.

Όπως είπε οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.
   
Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι βασικός εταίρος για τις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».
   
Επισήμανε ιδιαίτερα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη, αλλά -συμπλήρωσε- και η ίδια η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».
   
Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου.
   
Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. «Βγαίνει η Ελλάδα από τη δίνη της κρίσης και εύχομαι η χώρα να ξαναβρεί τον ρυθμό της προς την ανάπτυξη και σταθερότητα», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.


σχετικα αρθρα