current views are: 12

30 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:38

Καμίλ Ζίγκλερ: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ΟΠΑΠ

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ αναφορικά με το ζήτημα των VLTs και την επιβολής τέλους στα παιχνίδια της παρουσίασε η διοίκηση του Οργανισμού στην πολυαναμεόμενη, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για αποτελέσματα εννεαμήνου. 

Δημοσίευση 17:38’

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ αναφορικά με το ζήτημα των VLTs και την επιβολής τέλους στα παιχνίδια της παρουσίασε η διοίκηση του Οργανισμού στην πολυαναμεόμενη, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για αποτελέσματα εννεαμήνου. 

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ αναφορικά με το ζήτημα των VLTs και την επιβολής τέλους στα παιχνίδια της παρουσίασε η διοίκηση του Οργανισμού στην πολυαναμεόμενη, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για αποτελέσματα εννεαμήνου. 

«Καταβάλλουμε τους περισσότερους φόρους στη χώρα. Σας διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία μας θα συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικό κοινωνικό της ρόλο» τόνισε ο  διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ.

Ο κ. Ζίγκλερ τόνισε πως η διοίκηση έχει προβεί σε νομικές ενέργειες, ασκώντας το δικαίωμα που παρέχει ο νόμος και οι συμβάσεις παραχώρησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ΟΠΑΠ, των μετόχων, των συνεργατών και των πρακτόρων της. Τόνισε πως η ΟΠΑΠ συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, καταβάλλει τους περισσότερους φόρους στη χώρα, και μέσω του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, στηρίζει μεταξύ άλλων την ανακαίνιση των Νοσοκομείων Παίδων, έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Για τα VLTs

«Το project παραμένει παγωμένο. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η επανεκκίνηση του έργου»
Σε ό,τι αφορά το θέμα των VLTs, ο κ. Ζίγκλερ ανέφερε πως project παραμένει παγωμένο. “Από την πλευρά μας έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η επανεκκίνηση του έργου. Έχουμε διεξοδικά ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση, όσο και την ΕΕΕΠ σχετικά με τις αρνητικές και τις επιζήμιες του νέου κανονισμού. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα μόνα αποτελέσματα του νέου κανονισμού θα είναι η γιγάντωση του παράνομου τζόγου, η απώλεια δημοσίων εσόδων και η μη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό υποχρεωθήκαμε να καταθέσουμε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Έχουμε ακράδαντα επιχειρήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση”, σημείωσε. 

Αναφορικά με το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη συζήτηση του αιτήματος, ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε πως η διαδικασία της προσφυγής στο Λονδίνο θα ολοκληρωθεί χρονικά όπως οι αντίστοιχες περιπτώσεις. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν αύριο το πρωί αλλάξει ο κανονισμός είπε: “Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο project των VLTs. Στην περίπτωση που αλλάξει ο κανονισμός και έχουμε ένα ισορροπημένο και ορθολογικό πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να τα θέσουμε σε λειτουργία μέσα σε μερικές εβδομάδες”. 
 
Για την επιβολή ειδικού τέλους στις στήλες των παιχνιδιών έκανε λόγο για «παρεμβάσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας στα παιχνίδια μας. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτός ο φόρος!»

Παράλληλα, για το θέμα της επιβολής ειδικού τέλους, σημείωσε:

Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να κοινοποιήσουμε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της Σύμβασης Παραχώρησης που σχετίζονται με την επιβολή του ειδικού τέλους. Θεωρούμε πως, μεταξύ άλλων, αυτό το τέλος συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Αντιδράσαμε αμέσως και ενημερώσαμε εγκαίρως την κυβέρνηση. Παρείχαμε αναλυτικά στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα αυτού του τέλους καθώς και για τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα έχει σε πολλαπλά επίπεδα, συγκεκριμένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, στην αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, στο κλείσιμο καταστημάτων του δικτύου πρακτόρων κ.α.

Ερωτηθείς εάν η ΟΠΑΠ θα προβεί και σε άλλες νομικές ενέργειες για τον φόρο, δήλωσε:

Προετοιμαζόμαστε και για άλλες ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο. 

Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη η επιβολή φόρου, αυτού που η κυβέρνηση ονομάζει ειδικό τέλος και ταυτόχρονα και επιβολή φόρου επί των μικτών εσόδων. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της καταπολέμησης της παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών (επιχειρηματική δραστηριότητα των νόμιμων VLTs, κυνήγι της φοροδιαφυγής σε διαδικτυακό επίπεδο, κλπ.) και παραθέσαμε απτά στοιχεία για τα μεγαλύτερα οφέλη –οικονομικά και κοινωνικά– που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας σε σχέση με το φόρο που επιβλήθηκε. 

Παράλληλα, προχώρησε στην εκτίμηση πως λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη μακροοικονομική επιδείνωση το 2016, η οποία θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παράνομους και μη-αδειοδοτημένους παρόχους, ο οποίος θα ενταθεί μετά την εφαρμογή του μέτρου, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία δημοσίων εσόδων δεν θα πραγματοποιηθούν. Επιπρόσθετα, τόνισε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση προκληθεί στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα οδηγήσει σε κατά πολύ μικρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 
 
Τέλος, ο κ. Ζίγκλερ επισήμανε πως η αιφνίδια αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου και η οριζόντια επιβολή τέλους στέλνουν συνολικά ένα αρνητικό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις.