Αρχίζουν από σήμερα οι κατασχέσεις για όσους φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο, με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να συστήνει στους οφειλέτες να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους σε έως 24 δόσεις.

Οι οφειλέτες μπορούν να προστατευθούν από τις κατασχέσεις, δηλώνοντας έναν τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο» για ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως. Η διαδικασία γίνεται μέσω του Taxisnet, όπου ο φορολογούμενος δηλώνει έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα. 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που υπάρχει μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».

Αναλυτικά η διαδικασία:

1. Ο οφειλέτης μπαίνει στην εφαρμογή του Taxisnet

2. Εισάγει τους κωδικούς του

3. Γράφει το IBAN του Λογαριασμού που επιθυμεί να είναι ο Ακατάσχετος 

4. Κάνει μια από τις ακόλουθες επιλογές:

  • Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο ανωτέρω λογαριασμός μου αποτελεί λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων και δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. 
  • Δηλώνω υπεύθυνα τον ανωτέρω λογαριασμό μου ως μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και δεν διαθέτω ατομικό ή κοινό λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.

5. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ο χρήστης μπορεί να τυπώσει τη βεβαίωση.