Την τρόικα δεν την ακούμε να μιλάει συχνά. Όταν μιλάει όμως καλό είναι να ακούμε, καθώς έτσι βλέπουμε πόσο διαφορετικά σκέφτεται από εμάς. Όχι απαραίτητα λάθος, αλλά σίγουρα διαφορετικά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, για το Ασφαλιστικό στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Πρώτα το καρότο: «Κατανοούμε ότι υπάρχουν πολλά σπίτια που το μόνο έσοδο του νοικοκυριού είναι μία σύνταξη». 

Και μετά το μαστίγιο: «Μία αύξηση των εισφορών θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση». Όταν όμως η τρόικα λέει κάτι τέτοιο δημόσια, πίσω από την κλειστή πόρτα των διαπραγματεύσεων λέει ένα ξερό «Όχι» και τελειώνει η συζήτηση. Άρα αυτή η λύση απλά δεν υπάρχει. Και έχει και δεύτερη μαστιγιά που συμπεριλαμβάνει τη λύση που εκείνοι προκρίνουν:

«Πρέπει το ασφαλιστικό να δίνει κίνητρα για να μένει κάποιος στην εργασία του. Όχι να φεύγει, ή να εργάζεται στην μαύρη αγορά, ή να βάζει μερικές από τις εισφορές του στο σύστημα».

Όσο για τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι ξέρει την ύπαρξή τους, δεν τις έχει δει ακόμη παρά το γεγονός ότι τις περιμένει ανά πάσα στιγμή. Το Υπουργείο Εργασίας πάντως έχει πει ότι θα τις δώσει τον Δεκέμβριο. Άλλωστε σε μία εβδομάδα και οι τέσσερις επικεφαλής αναμένονται ξανά να καταλύσουν στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν τα πάντα της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου (μαζί και την εκταμίευση του 1 δισ.) 

Και αν νομίζατε ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν δύσκολη καθώς είχε 13 προαπαιτούμενα από τα οποία κάποια είναι κόκκινα πανιά για την κυβέρνηση (δεν λέω κόκκινες γραμμές καθώς αυτή η έκφραση έχει χάσει πια το νόημά της) σκεφτείτε ξανά. Διότι χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο πρόσθεσε άλλο ένα προαπαιτούμενο στα του Δεκεμβρίου: Το εργασιακό. Δηλαδή το άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων. Δεν το είπε με λόγια, το παρουσίασε όμως στο video wall του Συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας». 

Άτυπο debate με τον Τσακαλώτο για το χρέος 

Στο ίδιο συνέδριο με τον Ιρλανδό οικονομολόγο παραβρέθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει κλείσει η συζήτηση για το χρέος καθώς εκείνο τον μήνα η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα τρία βήματα που έχουν μπει στον οδικό χάρτη της Οδού Νίκης:

  •       Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης
  •       Κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο (άρα και του ασφαλιστικού)
  •       Ρύθμιση του χρέους 

Και μπορεί για το πρώτο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά (κι ας κατέληξαν 2000 «κομμάτια» μίας τράπεζας να κάνουν 20 ευρώ), το δεύτερο θα είναι σίγουρα δύσκολο, ενώ για το τρίτο ο κύριος Κοστέλο είπε τα εξής:  

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει ρύθμιση χρέους αλλά με ποιους όρους». Και έβαλε τον πιο αυτονόητο από όλους: Την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Άρα η κυβέρνηση έχει μπροστά της μόνο τον δρόμο που υπέδειξε ο κύριος Κοστέλο, με τον οποίο μάλιστα δεν φάνηκε να διαφωνεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ζήτησε κάποια στιγμή να σταματήσει η αμφισβήτηση της κυβέρνησης και να αναγνωριστεί από τους εταίρους η αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο κύριος Τσακαλώτος αναφερόμενος στις συζητήσεις εξήγησε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων, τόσο δεν φεύγει από την ατζέντα το Grexit (έκανε εντύπωση το γεγονός ότι επανέφερε τον όρο ο Υπουργός) και άρα τόσο καθυστερούν οι επιστροφές των καταθέσεων, οι επενδύσεις και η αύξηση της κατανάλωσης.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, δεν τόλμησε όμως κάποια πρόβλεψη για το πότε θα αρθούν πλήρως τα Capital Controls.