Νοβότνι: Τα πακέτα βοήθειας σταθεροποίησαν την Ελλάδα

Νοβότνι: Τα πακέτα βοήθειας σταθεροποίησαν την Ελλάδα

Τα δημοσιονομικά προγράμματα έφεραν μία συγκεκριμένη σταθεροποίηση στην Ελλάδα, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Κατά τη συζήτηση, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος εκτίμησε πως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις. Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μακροπρόθεσμα ως στόχο να υπάρχει η συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Για την Αυστρία, ο ίδιος προβλέπει πως, ενόψει μιας βραδείας ανάκαμψης και του συνεχιζόμενου χαμηλού πληθωρισμού στο χώρο της Ευρωζώνης, θα υπάρξει μεν επανεκκίνηση των επενδύσεων, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να εμφανίζει στασιμότητα.
 
Ως προς τον πληθωρισμό στην Αυστρία, εκτιμά πως θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο από το 0,9% εφέτος σε ένα 1,6% τον επόμενο χρόνο - γεγονός που η ΑΚΤ ανάγει στις αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες , αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα, που κατά την εκτίμησή του θα αυξήσει το ποσοστό του πληθωρισμού τα δύο επόμενα χρόνια κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο