current views are: 8

3 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση14:05

Ντράγκι: Επεκτείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το 2017

Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

Δημοσίευση 14:05’

Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως το μηνιαίο ύψος του προγράμματος θα διατηρηθεί στα 60 δισ. ευρώ.

O επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσής του, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων που εκδίδουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Υπεραμυνόμενος των προηγούμενων αποφάσεών του, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς και γι’ αυτό τα επεκτείνουμε. «Κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε ότι λειτουργούν και όχι επειδή αποτυγχάνουν» εξήγησε. 

«Έχουν διαφανεί ορισμένοι κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού και ως εκ τούτου, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει μία σταθεροποίηση» διευκρίνισε ο Ντράγκι και σημείωσε ότι οι προκλήσεις εντοπίζονται στις αναδυόμενες αγορές και στην ήπια ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις προοπτικές του πληθωρισμού και εάν χρειαστεί είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να δράσουμε ξανά» διαβεβαίωσε εν συνεχεία.

Για το 2015, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% ενώ το 2016 αναμένει αύξηση στο 1% και το 2017 στο 1,6%.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Ντράγκι αναθεώρησε στο 1,5% την αύξηση του ΑΕΠ για το 2015 έναντι 1,4% προηγουμένως. Διατήρησε αμετάβλητη στο 1,7% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 ενώ την αναβάθμισε στο 1,9% από 1,8% για το 2017. 


σχετικα αρθρα