Η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, είπε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ελάφρυνσή του προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

Αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι:«Tο 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», επισήμανε ο κ.Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές ένα «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια», είπε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. 

«Εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους», είπε.

Σε ερώτηση για το αν παραμένει ως κίνδυνος το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη απάντησε ότι «αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, και κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση με λύση για το χρέος, τότε… πιστεύω ότι θα φύγει για πάντα ο δράκος του  Grexit».

Όπως σημείωσε καταναλωτές, επιχειρηματίες και επενδυτές χρειάζονται μια μακροπρόθεσμη βεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 186% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους.

Επίσης, εκτίμησε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς και πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων το επόμενο έτος.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εφικτή πριν το τέλος του 2016. «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016... Νομίζω ότι είναι 50-50».