Τον Ιανουάριο θα αρχίσει να εξετάζει το ΔΝΤ για το εάν θα συμμετάσχει η όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος μάλιστα έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της ΕΕ για το χρέος. 

Ο κ. Ράις τόνισε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσει κλιμάκιο του Ταμείου με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα που θα εξετάσει την εφαρμογή του δευτέρου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σημειώνεται πως ο Αντρέας Αντριάνο, στέλεχος του γραφείου τύπου του ΔΝΤ, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί τον Ιανουάριο αλλά το θέμα θα αρχίσει να εξετάζεται τον Ιανουάριο και η απόφαση «δεν θα ληφθεί σύντομα».

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

«Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με τις προθεσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν μετείχε στη σχετική διαδικασία.