Την μορφή ενός deja vu αρχίζει να αποκτά και πάλι η διαπραγμάτευση, η οποία εν πολλοίς αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι προκειμένου η Ελλάδα να εκταμιεύσει το 1 δισ. ευρώ, όλα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Αυτό είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, αποκαλύπτοντας ότι αν η δεύτερη υποδόση δεν δοθεί μέσα στο 2015, στη συνέχεια θα καθυστερήσει. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Το 1 δισ. καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά θα καθυστερήσει. Η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016». 

Όλα αυτά θα τα τονίσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του στο Eurogroup της Δευτέρας που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει από σήμερα μόλις επτά ημέρες για να κάνει νομοθετική πράξη ζητήματα που φαντάζουν (και είναι) εξαιρετικά δύσκολα για να τα σηκώσει μία κυβέρνηση 153 βουλευτών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τη αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. 

Στη 2η λίστα προαπαιτούμενων εντάσσονται και οι ουρές της πρώτης καθώς όπως αφήνεται να εννοηθεί στην επίσημη έκθεση των θεσμών προς το Eurogroup και το Euroworking Group, οι δανειστές έκαναν τα στραβά μάτια γύρω από κάποια προαπαιτούμενα, των οποίων η υλοποίηση ήταν πλημμελής. Παραταύτα άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ.. Συγκεκριμένα δέχτηκαν να μεταφερθούν στο ασφαλιστικό πακέτο του Ιανουαρίου η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, το αγγελιόσημο αλλά και η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις μειώσεις των προηγούμενων ετών. Επιπλέον υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΟΣΑ, ενώ απαιτείται προεδρικό διάταγμα για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών. Επιπλέον έχουν μπει και κάποιοι αστερίσκοι στη δέσμη παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας. 

Αν υποθέσουμε όμως ότι όλα πάνε βάσει του προγράμματος, τότε μετά την εκταμίευση του 1 δισ. θα ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τους θεσμούς - οι επικεφαλής των οποίων αναμένονται την Τρίτη στην Αθήνα - για την 1η αξιολόγηση που όμως και αυτή έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει εκτός προγράμματος. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι λόγω των δύσκολων θεμάτων αλλά και των διακοπών των Χριστουγέννων, η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί πριν από τον Φεβρουάριο. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η κυβέρνηση (πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες) καθώς της έχουν κοινοποιηθεί οι απαιτήσεις των δανειστών για ολοκλήρωση όλων των θεμάτων-φωτία, όπως είναι οι συντάξεις, η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016. Όλα αυτά άλλωστε έχουν ήδη γραφτεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς που θα εγκριθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. 

Μετά στον Φεβρουάριο λοιπόν (και εφόσον η κυβέρνηση παραμένει όρθια μετά από αυτή τη μεταρρυθμιστική λαίλαπα) θα έρθει και η ώρα για τη συζήτηση του χρέους. Εδώ οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνου ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» όπως το φανταζόμαστε, παρα μόνο αναδιάρθρωση με μειώσεις επιτοκίων και επαναπρογραμματισμό δόσεων με τέτοιο τρόπο ώστε οι πληρωμές προς τους δανειστές να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Και μπορεί η συζήτηση για το χρέος δύσκολα να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο, είναι αναγκαίο όμως να πεισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προθέσεις των Ευρωπαίων και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων καθώς θα κληθεί μέσα στον Γενάρη να αποφασίσει αν τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αξιολογώντας την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. 

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε- δεν έχει (ή δεν θέλει να) εγκαταλείψει ακόμη το σχέδιο του για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα παρά την αντίθετη άποψη της Άνγκελας Μέρκελ.