Τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση τον Φεβρουάριο, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, χαρακτηρίζοντας για ακόμη μια φορά λάθος την προσφυγή στις κάλπες το εν λόγω χρονικό διάστημα.  Ταυτόχρονα, ο κ. Μάρδας συγκρούστηκε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα του χρέους.

Όπως είπε, το ταμειακό έλλειμμα ήταν 450 εκατ. ευρώ και, αν οι εκλογές γίνονταν τον Φεβρουάριο, υπήρχε η περίπτωση να μην μπορούσε η τότε κυβέρνηση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Μάρδας χαρακτήρισε λάθος την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο, που τον χαρακτήρισε την «πιο ζωντανή περίοδο όλης της χρονιάς».

Υποστήριξε επίσης ότι υπήρχε αβεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς και για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το ονομαστικό κούρεμα του 2012, ήταν 51 δισ. ευρώ το οποίο προήλθε από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών τόνισε ότι έως το 2014 είχαν φύγει από αυτές, 115 δισ. ευρώ.

Στον κ. Μάρδα απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπήρχε το έλλειμμα των 452 εκατ. ευρώ, υποστήριξε όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί και ότι ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.

Η μείωση του χρέους από το κούρεμα του 2012, είναι σε ονομαστικούς όρους 100 δισ. ευρώ και σε όρους πραγματικής οφειλής άλλα 100 δισ ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 200 δισ ευρώ, υποστήριξε στη Βουλή, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, επικαλέστηκε έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα το οποίο είχε υποβάλλει και την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενώ έκανε λόγο για «ωμό ψέμα» και για «επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, «η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στο μεν επίπεδο του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δισ., στο δε επίπεδο του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή αφαιρούμενου και του συμψηφισμού των Ταμείων γιατί πρόκειται για την συνολική ωφέλεια της γενικής κυβέρνησης, 96 δισ., δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012, πολύ περισσότερο τώρα που έχει δυστυχώς μειωθεί το ΑΕΠ».