Βόμβα έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο αλλαγής του καθεστώτος των τελών κυκλοφορίας και την πιο δίκαιη επιβολή του φόρου όπως είπε, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας, με την κατανάλωση των καυσίμων.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο περιουσιολόγιο. Μάλιστα ήταν εμφανής η αντίδρασή του απέναντί σε όσα γράφονται.

Ξεκαθάρισε ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, ούτε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και πρακτικά, αφού δεν θα είχε καμία εισπραξιμότητα. Μάλιστα προσέθεσε ότι αυτό αναφέρεται και σε ειδική παράγραφο εγγράφου που έχει ήδη αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

"Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Αλεξιάδης, ο οποίος περαιτέρω επανέλαβε αρκετές φορές ότι η μεγάλη μερίδα των πολιτών, οι νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

"Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά, 10 -15 - 20.000 ευρώ όταν έχουμε τις λίστες με τα εκατομμύρια", υπογράμμισε ο κύριος Αλεξιάδης,  "αλλά με όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό και δεν φορολογήθηκαν για αυτά, τους φοροφυγάδες, εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτυ και δεν πλήρωναν τόσο καιρό". Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

"Αν ο παππούς ξεχάσει να δηλώσει το χωράφι που χάρισε στο εγγόνι εκεί δεν θα επέμβουμε", είπε σε άλλη του αναφορά ο αν. υπουργός.

Σχετικά με τους φόβους που έχουν ανακύψει για εφοριακούς που θα μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια των πολιτών, ο κύριος Αλεξιάδης ήταν απόλυτος: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εκτός αν έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως επαγγελματική στέγη, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ισχύει ό, τι και σήμερα, είπε.

"Σε περιπτώσεις βέβαια που κάποιος περιλαμβάνεται σε λίστα, έχει δηλώσει 40.000 εισοδημα αλλά φαίνεται ότι έκανε κατάθεση 500.000 εκείνη τη χρονιά, τότε όχι απλά θα χτυπήσουμε την πόρτα, αλλά θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Το περιουσιολόγιο το χρειαζόμαστε για έλεγχο και διασταυρώσεις, ώστε ο φορολογικός ελεγκτής να έχει πλήρη εικόνα του πολίτη", διευκρίνισε.

"Θέλουμε, είπε ο κύριος Αλεξιάδης, από το 2017 να καταργηθούν άλλες μέθοδοι και αυτόματα να γίνεται η σύγκριση μεταξύ όσων έχουν δηλωθεί και όσων αποκτώνται κατ' έτος".

Καταθέσεις στο εξωτερικό, επενδύσεις σε εταιρείες και off shore εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, όλα αυτά θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο, εξήγησε και με έμφαση είπε: "όποιος θέλει να κρύψει κάτι να το σκεφτεί και 2η φορά".