Ήταν κάτι λιγότερο από έξι μήνες πριν που η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ως απαράδεκτη λέγοντας μάλιστα ότι η Βουλή δεν παραλαμβάνει στικάκια. Από τότε πολλά άλλαξαν και σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε στο Κοινοβούλιο και έβγαλε από τη δεξιά τσέπη του σακακιού του άλλο ένα στικάκι το οποίο με χαρά παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Άλλωστε την ουσία αυτών που λέγονται μέσα στο στικάκι πιθανότατα να την γνώριζε ήδη, κι αν δεν την γνώριζε εκείνος, την γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ο οποίος δέκα ημέρες πριν είχε συμφάει με τον κάποτε ασίγαστο εχθρό της Κουμουνδούρου.

Άλλωστε η Έκθεση είναι μάλλον θετική μέσα στο γενικότερο ορυμαγδό των όσων συμβαίνουν τελευταία στην οικονομία. Έρχεται ως επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (ένα εγχείρημα με διφορούμενο αποτέλεσμα) ζητάει πολιτική συναίνεση ώστε να ολοκληρωθούν τα όσα απαιτούν οι δανειστές (ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν φέρνει καμία αντίρρηση σε αυτό) και τελικά προβλέπει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 (μετά το υφεσιακό πρώτο εξάμηνο) η οικονομία θα σημειώσει και ανάπτυξη. Άρα; Όλα καλά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως επιμένει ότι το Μαξίμου δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι όμως που η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί στον Προϋπολογισμό που θα ψηφίσει τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Στη φορολογία ετοιμάζονται νέες κλίμακες που θα χωρίσουν σε δύο τμήματα τους φορολογούμενους: Σε εκείνους που κερδίζουν τα προς το ζειν κατά 50% και πάνω από μισθούς (θα έχουν αφορολόγητο το πολύ 10.000 €) και εκείνους που εισπράττουν πάνω από 50% των εσόδων του από ελευθέρια επαγγέλματα και θα πληρώνουν φόρους από το πρώτο ευρώ. Συνολικά δε, οι φόροι αναμένεται να φέρουν στο κράτος επιπλέον 3,2 δισ.

Αλλά ας μην πάμε μακριά, στο 2016 κι ας παραμένουμε στο σήμερα. Τον Νοέμβριο, τα έσοδα φάνηκε ότι πήγαν καλά, καθώς στα ταμεία μπήκαν 568 εκατομμύρια περισσότερα από τον Νοέμβριο του 2014. Κι αυτό διότι αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων που έδωσαν στην κυβέρνηση περί τα 300 εκατομμύρια. Ακόμη κι έτσι όμως, σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού, τα ποσά υπολείπονται κατά 5% σε επίπεδο μήνα και 10,28% σε επίπεδο ενδεκάμηνου. Και την τρύπα αυτή εννοείται ότι θα πρέπει να την καλύψουμε πάλι εμείς, που θα κληθούμε να πληρώσουμε τον Δεκέμβριο 5,264 δισ.

Πάμε τώρα στην άλλη απαίτηση Στουρνάρα. Στις ασφαλιστικές εισφορές. Η προτροπή του να μην αυξηθούν έχει ήδη πέσει στο κενό, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (παρά την ξεκάθαρη άρνηση Κοστέλο, που είπε σε συνέδριο ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την απασχόληση) υπολογίζει ότι θα αυξήσει κατά δυο μονάδες τις εισφορές. Την μία θα την πληρώσουν οι εργοδότες και την άλλη από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι. Προβλέπει δε έσοδα 300 εκατομμυρίων που πιστεύει ότι θα κλείσουν την «τρύπα» μέχρι το 1,8 δισ. ευρώ που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ότι θα συγκρατήσει την ασφαλιστική δαπάνη.

Μόνο που διαφωνούν οι δανειστές και συνεχίζουν να ζητούν μείωση των συντάξεων. Κατά 6% αν μειωθούν όλες ανεξαιρέτως, 15% αν το ψαλίδι ξεκινήσει από τα 800 ευρώ και πάνω και 30% αν το όριο μπει στα 1.000 ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα Ασφαλιστικά Ταμεία σταμάτησαν να πληρώνουν το οτιδήποτε για να καταφέρουν να πληρώσουν τις συντάξεις, διότι στο 9μηνο του 2015 αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με 2,1 δισ. λιγότερα. Ως κύρια αιτία μάλιστα αναγνωρίζεται η δραματική πτώση των εσόδων και όχι (φυσικά) η άνοδος των δαπανών καθώς συντάξεις, παροχές ασθενείας και αγορές υλικών έχουν παγώσει. Έτσι, τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή αύξηση των οφειλών προς τους ιδιώτες στα 2,73 δισ. από 2,69, ένα ποσό όμως που εξισορροπείται από μία ανάλογη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έπεσαν στα 5,1 δισ. από τα 5,15.