«Καπέλο» στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου μελετά να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μειωθούν το 2017 τα τέλη κυκλοφορίας.

Την αποκάλυψη έκανε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με την κατανάλωση των καυσίμων.

Ουσιαστικά πρόκειται για νέο «χαράτσι», μια αύξηση της τάξης των 5 ως 10 λεπτών ανά λίτρο. Η αύξηση αυτή όμως δεν θα είναι η μόνη καθώς μια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα συνδέεται πάντα με αύξηση και του ΦΠΑ και έτσι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 6,5 λεπτά/λίτρο ως 12,3 λεπτά/λίτρο.

Την ίδια στιγμή, από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως θα μειωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν αυτοκίνητο άνω των 1.926 κυβικών.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις αλλαγές θα υπάρξει ουδέτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων λόγω υψηλών τελών.

ΠΟΠΕΚ: «Όχι» στην αύξηση της φορολογίας καυσίμων

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας καυσίμων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), τονίζοντας ότι το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα από την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

«Σήμερα το 67,16% στη τιμή της Αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

«Η τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, προσθέτει, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητοι τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, τα τελευταία 20 χρόνια, προσθέτοντας ακόμη μία αρνητική προϋπόθεση στην ζητούμενη και προσδοκώμενη αγωνιωδώς ανάπτυξη της οικονομίας».