Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις βάζει διάταξη νόμου που οδεύει προς τη Βουλή, ενώ παράλληλα προωθείται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ. Στόχος των δύο αυτών μέτρων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Πιο αναλυτικά, η 31η Δεκεμβρίου 2015 θα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής, ώστε να χορηγήσει έκπτωση φόρου.

Παράλληλα, προωθείται και η σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το 2011, αλλά δεν προχώρησε ποτέ. 

Αυλαία για τις χάρτινες αποδείξεις

Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να κατατεθεί η διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι προσμετρώνται πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ

Άλλη διάταξη θα ορίζει τη σταδιακή διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ, μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011 αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση από τις αρχές του 2016, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα σε κάθε απόδειξη η οποία εκδίδεται.