Αν δεν ήταν εκείνη η τρισέλιδη έκθεση της Γερμανικής Πρεσβείας την οποία επικαλείται η Die Welt και παρομοιάζει την Ελλάδα με ακυβέρνητο πλοίο, τότε θα λέγαμε ότι ήταν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου βέβαια απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι οι εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν, καθώς δεν ήθελε να χαλάσει το κλίμα την ώρα που νοιώθει ότι ρολάρει: Ο προϋπολογισμός πέρασε χωρίς καμία απώλεια κι έτσι η κυβέρνηση πήρε και την άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης που εμπεριέχεται ταυτόχρονα σε αυτή την ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή έδωσε λαβή σε όλη την πολιτική ηγεσία των δύο οικονομικών Υπουργείων να αναφέρονται σε αυτά που θα συμβούν μέσα στο 2016 αλλά και επέκεινα. 

Ο Γιώργος Σταθάκης (σε μία ρελάνς για τη νέα αποκάλυψη ότι κάτι ακόμη φαίνεται πως ξέχασε να δηλώσει από τα υπάρχοντά του) άρχισε να λέει ότι δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο έτος να φύγουν από τα πόδια μας τα Capital Controls που έχουν προκαλέσει πολλά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το 2015 να κλείσει με ελαφρά άνοδο του ΑΕΠ. Επίσης προέβλεψε ότι μέχρι το καλοκαίρι η ανάπτυξη είναι δεδομένο ότι θα έχει επιτευχθεί. 

Την ίδια στιγμή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τους ορίζοντές του και πλέον ζητάει λύση για το χρέος που να αγγίζει ή ακόμη και να ξεπερνάει τα 10 χρόνια, λέγοντας ουσιαστικά στους δανειστές ότι αν η συζήτηση που θα ανοίξει του χρόνου αφορά μόνο την επόμενη διετία τότε θα αρχίσει ο ίδιος φαύλος κύκλος που κρατάει καθηλωμένη την οικονομία. Βέβαια επ΄ αυτού ο Tomas Wieser ο επικεφαλής του Euroworking Group, ήταν σαφής μιλώντας στην Realnews: Αν θέλει η Ελλάδα συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Και μάλιστα θέτει τέσσερις όρους:

  •         Την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
  •         Το φορολογικό
  •         Την φορολογία των αγροτών
  •         Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα μπουν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. 

Και ενώ λοιπόν η Die Welt (που λέγαμε στην αρχή) λέει ότι εκ των πραγμάτων η αδράνεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος στο καλοκαίρι, ο κύριος Wieser θεωρεί ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι αν κλείσει τον ίδιο μήνα θα μπορούσε η συζήτηση του χρέους να ξεκινήσει την Άνοιξη. Άλλωστε από τα τέσσερα «σημεία Wieser» κάποια ήδη προχωρούν. Το ασφαλιστικό βρίσκεται στα χέρια του νέου προέδρου της ΟΚΕ Γιώργου Βερνίκου, με τις βασικές ρυθμίσεις για ενοποίηση ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ενιαίο υπολογισμό σύνταξης και αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης. 

Για το φορολογικό η κυβέρνηση έχει χωρίσει τα πράγματα σε δύο σκέλη: Σε ένα φορολογικό νομοθέτημα του Δεκεμβρίου και σε ένα του Φεβρουαρίου. Και τα δύο η κυβέρνηση ευελπιστεί να φέρουν στα ταμεία 2,2 δισ. Πολιτικά πάντως το πρώτο είναι «light» καθώς δεν έχει κανένα νέο φόρο, ή μέτρο που να πλήττει τα νοικοκυριά. Θα εισάγει την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, το περιουσιολόγιο (που εξακολουθούν στο Υπ. Οικ. να λένε ότι δεν θα σημάνει κάποια επιβάρυνση, αλλά ποιος εμπιστεύεται το ελληνικό κράτος;) και την πάταξη του λαθρεμπορίου κυρίως καυσίμου. 

Αντιθέτως τον Φεβρουάριο τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς τότε θα έχουμε την αλλαγή στην κλίμακα, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στη φορολογία ενοικίων, τον νέο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά τις αλλαγές για τους αγρότες. 

Πάντως για να μην ξεχνιόμαστε, τα δύσκολα είναι ακριβώς μπροστά στα πόδια μας, καθώς κατά την Τρίτη αναμένονται οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα με θέματα πολύ δύσκολα για τους 153 που ψήφισαν τον προϋπολογισμό, και αυτά είναι (εκτός από το ασφαλιστικό φυσικά) η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα εργασιακά με τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, τα κόκκινα δάνεια, το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.