Βελτίωση στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο κατέγραψε τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο Sentix, χάρη στη χαλαρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει ο Sentix ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 15,7 μονάδες από τις 15,1 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 17,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Ρόιτερς.

«Ενώ η οικονομική εικόνα σε όλες τις περιοχές του κόσμου έχει επιδεινωθεί ελαφρώς, η ευρωζώνη είναι η εξαίρεση του κανόνα», ανέφερε η Sentix σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πιθανόν να συνέβαλε σε αυτό. Η έρευνα έγινε μεταξύ 3 και 5 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.052 επενδυτών.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της ευρωζώνης ανήλθε στις 18,0 μονάδες από τις 14,3 του Νοεμβρίου, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν στο 13,5 από το 16,0 τον Νοέμβριο.

Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επιδεινώθηκε στις 22,7 από τις 20,1 μονάδες.