current views are: 11

7 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:33

Τα 13 προαπαιτούμενα στο τραπέζι του Eurogroup – Επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές

Αρχίζει το «παζάρι» της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με το Eurogroup να βάζει σήμερα στο «μικροσκόπιο» την πορεία υλοποίησης των 13 προαπαιτουμένων. 

Δημοσίευση 12:33’

Αρχίζει το «παζάρι» της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με το Eurogroup να βάζει σήμερα στο «μικροσκόπιο» την πορεία υλοποίησης των 13 προαπαιτουμένων. 

Αρχίζει το «παζάρι» της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με το Eurogroup να βάζει σήμερα στο «μικροσκόπιο» την πορεία υλοποίησης των 13 προαπαιτουμένων

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας στα χέρια του το «ναι» της Βουλής στον προϋπολογισμό, αναμένεται να δεσμευθεί έναντι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα εκπληρωθεί άμεσα η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για το 1 δισ. ευρώ πριν από την 31η Δεκεμβρίου, αλλιώς η εκταμίευση της δόσης θα πάει για του χρόνου. 

Όπως διεμήνυσε στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε ευρωπαίος αξιωματούχος, το 1 δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει. Επιπλέον, τόνισε ότι η διαθεσιμότητα της υποδόσης λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

Παράλληλα, αύριο, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για έναν ακόμα γύρο διαπραγμάτευσης, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως την Παρασκευή και αρκετά «αγκάθια». Στο τραπέζι μπορεί να μην βρίσκονται το ασφαλιστικό και οι αυξήσεις φόρων, ωστόσο στη συζήτηση κυριαρχήσουν θέματα, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Το πιο δύσκολο μέτρο, πάντως, κρίνεται αυτό των κόκκινων δανείων, για το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για τη διαχείρισή τους ή την πώληση σε τρίτους.

Εφόσον τελικά όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησηςΤότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να περάσει το βαρύ θέμα του ασφαλιστικού, που αν τελικά εγκριθεί από την ελληνική Βουλή χωρίς εκπλήξεις, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όχι πάντως νωρίτερα του Φεβρουαρίου.


σχετικα αρθρα