Μήνυμα ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το δεύτερο σετ με τα προαπαιτούμενα, έστειλαν μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι τα δύσκολα – και συγκεκριμένα το ασφαλιστικό – είναι προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο. 

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, λέγοντας πως θα απαιτηθούν λιγότεροι πόροι για το πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ και χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκοψε, ούτε λίγο, ούτε πολύ την συζήτηση για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα χρήματα που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση: 

Είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα των μικρότερων τραπεζών. (…) Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το τελικό κόστος. Εάν δεν χρειαστούν τα υπόλοιπα χρήματα, δεν θα εκταμιευτούν, είναι απλό. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε το δεύτερο σετ που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ. «Ο σχεδιασμός έχει γίνει και καλέσαμε την Αθήνα να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα», υποστήριξε.

Όπως είπε συμφωνήθηκε αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου «ώστε να στραφούμε στα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση».

Ερωτηθείς αν το Eurogroup ζητά ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα για το συνταξιοδοτικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε συζητήθηκε σήμερα, αλλά πρόσθεσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση «θα είχε νόημα».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Με την κυβέρνηση θέλουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις. Πώς θα είναι επιτυχή όλα αυτά αν δεν πετύχει το πρόγραμμα;» διερωτήθηκε.

Ως προς το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας και τον στόχο του για τα έσοδα, δεδομένου ότι από τα 50 δισ. ευρώ τα 25 δισ. προορίζονταν για την εξασφάλιση του ποσού που σχετίζονταν για τις τράπεζες είπε ότι αυτό θα είναι «μέρος της σχεδίασης του και θα εξεταστεί».

Μοσκοβισί: Τον Ιανουάριο τα δύσκολα... 

«Αυτά είναι καλά νέα», σχολίασε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για την ανακεφαλαιοποίηση και υπογράμμισε ότι δεν η ύφεση θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμενόταν τόσο για φέτος, όσο και το 2016.

«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων εγκαίρως», ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, και έσπευσε να υπενθύμισε πως στο επόμενο πακέτο περιλαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όπως το ασφαλιστικό. 

«Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος.

«Οι ομάδες των δανειστών θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, το οποίο ελπίζεται να κλείσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε πως αύριο θα εκταμιευτούν τα χρήματα που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.