Άρχισαν από τη Δευτέρα να επιδίδονται τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τα οποία αφορούσαν μικρό αριθμό οφειλετών που δεν ξεπερνούσε τους 150. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, στόχος είναι να επιδίδονται 600 ειδοποιήσεις ανά τράπεζα σε καθημερινή βάση, ενώ πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά. Για μικρότερα ποσά θα ακολουθείται χειρόγραφη διαδικασία.

Οι τράπεζες που θα λαμβάνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και θα έχουν την ευθύνη να ψάχνουν αν οι οφειλέτες που τους διαβιβάζονται τηρούν λογαριασμό είναι: η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Αττικής, η Unicredit και η Aegean Baltic Bank.

Ποιοι μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζει το ΚΕΑΟ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», στην αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων προς τις τράπεζες, στο στόχαστρο βρίσκονται πέντε τουλάχιστον κατηγορίες οφειλετών.

Αυτές είναι:

  • Όσοι έχουν χρέη που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (με οφειλές που πλησιάζουν στη δεκαετία).
  • Όσοι έχουν μεγάλο ύψος οφειλής και συστηματική αθέτηση όρων ρύθμισης ή δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση.
  • Πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως διαχειριστές νεοσύστατων εταιριών, οι οποίες όμως λειτουργούν ως «βιτρίνα» για να σβήνονται τα ίχνη παλαιότερων χρεών.
  • Οφειλέτες που εμφανίζονται να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα προηγούμενα.
  • Οφειλέτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται συστηματικά τις ρυθμίσεις, καθώς πληρώνουν λίγες μόνο δόσεις και επανέρχονται με νέα αίτηση ρύθμισης, την οποία όμως εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα με τους διπλοοφειλέτες, δηλαδή όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία και παράλληλα χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες από την στιγμή που θα λάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα πρέπει να επιλέξουν ποια οδό θα ακολουθήσουν. Αν δηλαδή θα δεσμεύσουν τα χρήματα για τις οφειλές ή αν θα προλάβουν να κρατήσουν τα χρήματα.

Πώς θα γλιτώσετε τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 5.000 ευρώ

Με τρεις κινήσεις μπορείτε να γλιτώσετε τα χρήματα που έχετε καταθέσει στον τραπεζικό σας λογαριασμό από μία ηλεκτρονική κατάσχεση.

  1. Η πρώτη αφορά στη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στην τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το εισόδημα μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ.
  2. Η δεύτερη κίνηση αφορά στην αίτηση για ρύθμιση των χρεών, ακόμη και στην περίπτωση που έχει «μπλοκαριστεί» ο τραπεζικός λογαριασμός. Με μια αίτηση ρύθμισης ο λογαριασμός μπορεί να ξεμπλοκάρει άμεσα ωστόσο ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει μέσα σε 6 μόλις ημέρες την πρώτη δόση της ρύθμισης.
  3. Η τρίτη κίνηση είναι να καταβάλει ο οφειλέτης προς το Ταμείο Ασφάλισης τις τρέχουσες εισφορές. Έτσι δεν μπαίνει στην “μαύρη λίστα” για άμεση κατάσχεση.