«Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας» τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015.

«Είναι ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Real FM, «αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι και μια σειρά από αναδημοσιεύσεις τέτοιες που καταλαβαίνω πολιτικά γιατί γίνονται, αλλά είναι ψέματα. Το τι πρόκειται να κάνουμε σε θέματα φορολογίας είναι αποτυπωμένο στο “πενηνταράκι” που λέγαμε στο χωριό, στο 4336, την περίφημη συμφωνία. Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα ανέβουν οι συντελεστές, ο ίδιος απάντησε:

Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτήν τη στιγμή, κάτι τέτοιο, αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς.

Όπως σημείωσε, «αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας. Ευτυχώς, η χώρα στα θέματα τα φορολογικά έχει οδικό χάρτη. Υπάρχει η συμφωνία 4336 που μπορεί ο καθένας να έχει την πολιτική του συμφωνία - διαφωνία, αλλά περιγράφει με σαφήνεια τι είναι να γίνει και μάλιστα χρονικά πότε θα γίνει. Δεν υπάρχει έξω από τη συμφωνία ούτε ένας πόντος διαφορετικό μέτρο».

Για το θέμα εκδόθηκε και γραπτή ανακοίνωση με την οποία ο αναπλ. υπουργός καλεί ορισμένα ΜΜΕ να «σταματήσουν να ανακαλύπτουν σενάρια καταστροφολογίας για να κρύψουν την πολιτική τους προπαγάνδα».

Στη δήλωσή του παραθέτει απόσπασμα της «επίμαχης» ομιλίας του στην ημερίδα του ΟΕΕ με θέμα «Προϋπολογισμός 2016: προκλήσεις στο δρόμο προς την ανάπτυξη» στο οποίο ανέφερε: «... Μετά το περιουσιολόγιο ή και μαζί, θα έχουμε μικρές αλλαγές στα εισοδήματα του 2015. Λίγες αλλαγές γιατί θέλουμε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι φορολογικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους λογιστές να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι και να μη ξαναζήσουμε το 2016 ότι το 2015, δηλαδή να έχουμε συνεχώς φορολογικές δηλώσεις. Θέλουμε να τελειώσουν πολύ νωρίς οι δηλώσεις, ώστε να ξεκινήσει πολύ νωρίς ο ΕΝΦΙΑ και να μοιράσουμε πολύ σωστά τις φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στο 2016. Ορισμένοι, μας κατηγορούν γι’ αυτό, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να εφαρμόζονται οι νόμοι και να μοιράζονται σωστά οι φορολογικές υποχρεώσεις και να μη μαζεύονται όλες (όπως το 2015 και το 2016), στο τέλος του χρόνου. Μέσα στο 2016 θα έχουμε και μεγάλες αλλαγές σ’ ότι αφορά τη φορολογία και των φυσικών και των νομικών προσώπων με νομοσχέδια που θα έρθουν και θα προσπαθήσω να κάνω το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό…».

Όπως αναφέρει «από απλή ανάγνωση του κειμένου, και ο πλέον φανατικός και εμπαθής επικριτής μπορεί να καταλάβει ότι τα σημερινά δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις μερίδας του Τύπου, είναι απλά ψέματα και συνειδητή παραπληροφόρηση» και καταλήγει λέγοντας πως «αν δεν κατάλαβαν ότι ήδη έχουν διαψευσθεί αρκετές φορές (π.χ. φορολογία ανείσπρακτων ενοικίων, τέλη κυκλοφορίας κλπ.) ας κάνουν υπομονή, για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις».