Την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την αναστολή των μερισμάτων έως τα τέλη του 2016 και την ενοποίηση των μονάδων της σε τρεις από έξι ανακοίνωσε η μεταλλευτική εταιρία Anglo American, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων.

Η Anglo ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 60%, θα περικόψει το εργατικό της δυναμικό σε 50.000 από 135.000 άτομα και θα δημιουργήσει τρεις βασικές μονάδες: την De Beers για τα διαμάντια, την Industrial Metals για την πλατίνα και τα βασικά μέταλλα και την Bulk Commodities για τον άνθρακα και το σιδηρομετάλλευμα.

Η εταιρία που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο σχεδιάζει να αντλήσει 4 δισεκ. δολάρια από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, έναντι 3 δισεκ. δολαρίων που ήταν ο προηγούμενος στόχος της.

«Ενώ συνεχίζουμε με την αναδιάρθρωσή μας και εμμένουμε στους στόχους των επιδόσεων σε όλους τους τομείς, η σοβαρότητα της επιδείνωσης των τιμών των εμπορευμάτων απαιτεί πιο τολμηρές κινήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Κατιφάνι.

Η μετοχή της Anglo, του πέμπτου μεγαλύτερου μεταλλευτικού ομίλου στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, έχει υποχωρήσει κατά 70% από τις αρχές του έτους καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον βραδύ ρυθμό των προσπαθειών ανάκαμψης που ξεκίνησε ο Κατιφάνι το 2013.