current views are: 8

8 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:46

Η Ελλάδα σαρώνει στην Αίγυπτο! Στρατηγικός επενδυτής με πετροχημικά και διυλιστήριο

Νούμερο ένα επενδυτής στην Αίγυπτο είναι η Ελλάδα! 

Δημοσίευση 12:46’

Νούμερο ένα επενδυτής στην Αίγυπτο είναι η Ελλάδα! 

Νούμερο ένα επενδυτής στην Αίγυπτο είναι η Ελλάδα!

Με μια επένδυση κολοσσιαία, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για πετροχημικό εργοστάσιο και διυλιστήριο.

Επένδυση που αναμφιβόλως την έχει στο νου του ο άρτι αφιχθής στην Αθήνα πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και προκάλεσε εντύπωση στην διεθνή οικονομική ειδησεογραφία.

Το λένε αυτό με χαρτιά και στοιχεία  η “fDi Intelligence” και η “This Is Africa”, υπηρεσίες που προσφέρονται συνδρομητικώς εκ μέρους των παντοτινά αξιόπιστων “Financial Times”. Και σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν, την περασμένη χρονιά η Ελλάδα τα έδωσε όλα στην Αίγυπτο. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς τις επενδύσεις στο σύνολο της Αφρικής, η χώρα μας επένδυσε περισσότερα από τις ΗΠΑ και την Κίνα!

Μάλιστα, καλά το διαβάσατε. Πρώτη στον σχετικό κατάλογο των επενδυτών στην Αφρική το 2014 είναι η Γαλλία με 18 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Ελλάδα με 10 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ με 8 δισ. δολάρια, η Κίνα με 6 δισ. δολάρια, το Βέλγιο με 5 δισ. δολάρια, ο Καναδάς με 5 δισ. δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 5 δισ. δολάρια, η Νότιος Αφρική με 5 δισ. δολάρια, η Γερμανία με 3 δισ. δολάρια και η Βρετανία με 3 δισ. δολάρια.

Όλοι οι υπόλοιποι επένδυσαν19 δισ. δολάρια, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 87 δις. δολάρια. Αν το θέλετε και σε ποσοστά, οι επενδύσεις της Ελλάδας στην Αφρική τον περασμένο χρόνο έφτασαν το 12 % του συνόλου! Και πως έγινε αυτό, θα με ρωτήσετε.

Εμείς δεν έχουμε ψωμί να φάμε και βρήκαμε λεφτά να επενδύσουμε στην Αφρική; Θα σας απαντήσω ότι, σύμφωνα με τις “fDi Intelligence” και “This Is Africa” η επένδυση των 10 δις. δολαρίων γίνεται από την εταιρεία Mac Optic, που έχει έδρα την Ελλάδα και αφορά σε διυλιστήριο καθώς και εργοστάσιο πετροχημικών στην Αίγυπτο.

Όπου έχουν αναλάβει εκ νέου την εξ ου οι ένοπλες δυνάμεις, μετά από την σύντομη «άνοιξη» των Μουσουλμάνων Αδερφών. Και οι στραταίοι, ως γνωστόν, ξέρουν να τιμούν τις παλιές φιλίες τους.

Στην Αθήνα ο αιγύπτιος πρόεδρος

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. 

Ο αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το μεσημέρι βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα. 
 
Την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθούν Διευρυμένες Τριμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ του Αλέξη Τσίπρα, του Αμπντέλ Φατάχ ΑλΣίσι και του Νίκου Αναστασιάδη. 

Πριν από την Τριμερή, θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Αλ-Σίσι με τον κ. Αναστασιάδη, του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα και κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
 
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. ΑλΣίσι με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.


σχετικα αρθρα