Στη γνωστή αίθουσα του ισογείου στο Lobby του Hilton συναντήθηκαν για άλλη μία φορά δανειστές και Υπουργοί της κυβέρνησης, πρώτη ημέρα χθες των συζητήσεων για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα (όπως το παρουσίασε υψηλόβαθμο στέλεχος) δεν έχει αυτή τη φορά καμία ευελιξία, και οι δανειστές θα αποχωρήσουν οπωσδήποτε την Παρασκευή, έχοντας μόνο μία επιλογή ως αποτέλεσμα του ταξιδιού τους: Συμφωνία σε όλα. Δηλαδή και στα 13 προαπαιτούμενα που συζητούνται τώρα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και αν δεν αποτυπωθεί σε νόμο μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, τότε αναβάλλεται η εκταμίευση του ενός δισ. και για να απελευθερωθεί μέσα στο 2016 θα πρέπει να ξαναγίνει όλη η διαδικασία των εγκρίσεων, κάτι που προφανώς δεν θέλει κανένας. 

Πρώτος απέναντι από το κουαρτέτο των επικεφαλής βρέθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο τραπέζι των συζητήσεων την μεταβίβαση του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) στο Δημόσιο. Για το θέμα απόφαση δεν υπήρξε και αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση που θα περιστραφεί γύρω από συγκεκριμένα προβλήματα:

  •         Πως θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς;
  •         Τι θα γίνει με το μάνατζμεντ; Η κυβέρνηση προφανώς θέλει να παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου, οι δανειστές όμως διαφωνούν. 

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το Κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή γι’ αυτό και επιμένει να συζητά μόνο τον διαχωρισμό δικτύου-ΔΕΗ ως μέτρο που θα ανοίξει τον ανταγωνισμό, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και στη συμφωνία που έγινε με τους θεσμούς το καλοκαίρι. 

Παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο 

Στη συνέχεια το κατώφλι της αίθουσας συνεδριάσεως των δανειστών πέρασε η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εσωτερικών με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη. Μετά το τέλος της συνάντησης στελέχη που βρέθηκαν στη συνάντηση τόνιζαν ότι οι μισθοί στο δημόσιο δεν πρόκειται να μειωθούν όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, κάτι που τόνιζαν ότι «είναι συμφωνημένο». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το νέο μισθολόγιο πάρει μία μορφή που για έναν πρωτοδιόριστο ορίσει χαμηλότερες απολαβές από αυτές των υφιστάμενων υπαλλήλων, οι τελευταίοι χάρη στην «προσωπική διαφορά» θα καταλήξουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά. 

Όσο για αυξήσεις είναι μάλλον απίθανο να μιλάμε καθώς θα πρέπει η κυβέρνηση να πείσει την τρόικα ότι έχει τα απαραίτητα κονδύλια, άρα στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε πάγωμα. Το βασικό ζήτημα των συζητήσεων πάντως έχει να κάνει με την αξιολόγηση. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αξιολόγηση της απόδοσης ενός υπαλλήλου θα πρέπει να επηρεάζει μόνο την βαθμολογική του εξέλιξη, οι δανειστές όμως θέλουν με την αξιολόγηση να συνδεθεί η αποδοτικότητα, η παραγωγικότητα και τελικά ο μισθός. 

Πάντως, τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν ότι το μισθολόγιο δεν θα αποτελέσει αιτία για να μην υπάρξει συμφωνία και στις επόμενες δύο συναντήσεις (μία σήμερα και άλλη μία την Πέμπτη) θα κλείσει. Άλλωστε δεν είναι και τόσο πολύπλοκο καθώς σε αυτή τη φάση δεν συζητούνται τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, δικαστών και άλλων. 

Την πρώτη ημέρα των συναντήσεων με τους δανειστές έκλεισε με την πολύ σύντομη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη, τον Υπουργό Οικονομίας, ο οποίος τόνισε βγαίνοντας ως η ελληνική πλευρά συζητά μόνο την πιθανότητα εμφάνισης ξένων fund για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι για τα στεγαστικά ή τα μικρότερου μεγέθους δάνεια. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τα στεγαστικά δάνεια θα συζητηθούν κατά την πρώτη αξιολόγηση (δηλαδή τον Ιανουάριο) εκείνος τόνισε «δεν θα συζητηθούν ποτέ».