Με διάταξη που θα μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, επανέρχεται για φέτος η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων που, ουσιαστικά, είχε καταργηθεί την 31η Δεκεμβρίου 2014. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη θα παρατείνει έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 την παλαιά διάταξη. Σε τέτοια περίπτωση, θα απαιτείται και πάλι το 10% του εισοδήματος να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι δεν χρειάζεται πλέον να συγκεντρώνουμε αποδείξεις δαπανών. 

Πιο συγκεκριμένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από φέτος, ωστόσο προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν το ύψος τους θα πρέπει να είναι στο 10% του εισοδήματος, όπως ίσχυε δηλαδή μέχρι πρότινος. Ωστόσο, από το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι το ισχύον καθεστώς θα διατηρηθεί.

Επομένως, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 22% της αξίας των αποδείξεων που λείπουν, πρόσθετο φόρο δηλαδή 220 ευρώ.

Όλες οι αλλαγές:

  • Από το νέο έτος η έκπτωση φόρου μέσω αποδείξεων θα δίδεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
  • Διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.
  • Μεταφέρεται πλήρως η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
  • Συνδέονται οι ταμειακές μηχανές με το taxisnet από το 2016, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση.
  • Όσοι εισπράττουν μερίσματα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου.