Για συζητήσεις με την ΕΚΤ ώστε να γίνει εκ νέου αποδοχή των ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα, έκανε λόγο ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως είναι εφικτή η επιστροφή της χώρας στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας δήλωσε ότι η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται «στην ατζέντα του (προέδρου της ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι», υπενθυμίζοντας ότι ο Ντράγκι είχε αναφερθεί σε αυτό δημόσια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι κρίσιμης σημασίας για την εκ νέου αποδοχή είναι η Αθήνα να δείξει ότι ακολουθεί το πρόγραμμά της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Ανοικτό είναι το θέμα σχετικά με τα επίπεδα των "κουρεμάτων" (του ποσού που η ΕΚΤ αφαιρεί από την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, για τη διασφάλισή της) που θα εφαρμοσθούν», δήλωσε ο Υποδιοικητής, προσθέτοντας:

Εάν είναι αντίστοιχα με αυτά που ίσχυαν τον Δεκέμβριο του 2012 για τις ελληνικές τράπεζες, τα επιλέξιμα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα αυξάνονταν κατά περίπου 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μουρμούρας σημείωσε ότι αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως είπε, στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ο κ. Μουρούρας ανέφερε ότι η άρση τους πολύ γρήγορα θα ήταν επικίνδυνη. Περίπου τα 32 από τα 40 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες από καταθέτες νωρίτερα φέτος, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη. «Το πρόβλημα με τα capital controls είναι ότι είναι εύκολο να εφαρμοσθούν, αλλά δυσκολότερο να αρθούν».

Ο κ. Μουρμούρας κάλεσε την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές, που θα συμπληρώνουν τα μέτρα που παίρνει η ΕΚΤ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση το επόμενο έτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017. «Το ερώτημα είναι εάν αυτή (η στήριξη της ΕΚΤ) αρκεί για να αποτραπεί το αρνητικό σπιράλ του χαμηλού πληθωρισμού και των μειούμενων πληθωριστικών προσδοκιών, ή εάν χρειαζόμαστε επίσης στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη, και άλλες μακροοικονομικές πολιτικές για να συμπληρώσουμε ότι κάνει ο κ. Ντράγκι».

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι οι μειώσεις στην ονομαστική αξία του χρέους απαγορεύονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ο κ. Μουρμούρας θεωρεί ότι η συζήτηση θα πρέπει να βασίζεται στην καθαρή παρούσα αξία ως την κρίσιμη παράμετρο για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ως εκ τούτου, δεδομένης της μακράς περιόδου χάριτος για τις αποπληρωμές κεφαλαίου, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην παράταση της περιόδου χάριτος για τα επιτόκια, αλλά στην πιθανή μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των τριών δανείων (GLF, EFSF, ESM) σε χαμηλά σταθερά επιτόκια μέχρι τη λήξη τους.