Προς συμφωνία για τη διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα προς επίλυση, τα οποία αφορούν τόσο το μάνατζμεντ της εταιρείας όσο και τις δημοπρασίες ισχύος.

Η αποζημίωση προς την Επιχείρηση για τον ΑΔΜΗΕ θα γίνει σε μήκος χρόνου, ωστόσο παραμένει η διαφωνία για το management του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το θέμα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση είναι το ποσό που θα λάβει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα αναλάβει και μέρος των δανείων της μητρικής επιχείρησης. Όταν υπολογιστούν κι αυτά θα καθοριστεί το τελικό ύψος της αποζημίωσης.

Από τα 4,5 δισ. ευρώ λοιπόν που είναι το χρέος της ΔΕΗ, κάποια θα αναλάβει και ο ΑΔΜΗΕ. Άρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗ θα συρρικνωθεί μεν, αλλά δεν θα ζημιωθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το κουαρτέτο ζητά τεχνική τεκμηρίωση της πρότασής της κυβέρνησης για μεταφορά των παγίων στην εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49% από ιδιώτες.

Αγκάθι παραμένει το management, καθώς η τρόικα ζητάει να το έχουν ιδιώτες ακόμη και αν μείνει το 51% του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό κράτος. Η ελληνική πλευρά, αντιθέτως, τονίζει ότι ο «παίκτης» πρέπει να είναι το Δημόσιο καθώς η αγορά του δικτύου διανομής είναι εκ φύσεως μονοπωλιακή. Πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί λύση και οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία.

Η δυσκολία θα έρθει με τα ΝΟΜΕ, το μοντέλο δημοπρασιών ισχύος δηλαδή, από το νέο έτος. Η ΔΕΗ σε αυτή τη διαδικασία θα «μπαίνει» μέσα καθώς είναι το ζήτημα πολύπλοκο. Αυτό λοιπόν θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την ελληνική πλευρά να έχει δώσει εκτίμηση για τα ΝΟΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), με βάση το μνημόνιο, θα αποτελέσει το εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και λιανική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020.