Χωρίς να βγει «λευκός» καπνός ολοκληρώθηκε και ο σημερινός γύρος επαφών των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι διαβουλεύσεις τελείωσαν χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις, επομένως όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Σημειώνεται πως οι συζητήσεις αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στους πλειστηριασμούς και τις αξιολογήσεις των διοικήσεων των Τραπεζών.

Ειδικότερα, θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι της μεταφοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ειδικές θυγατρικές που θα συστήσουν με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς και τους όρους διαχείρισης των δανείων.

Ως γνωστόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

Επομένως, δεδομένου ότι η προθεσμία για να υπάρξει συμφωνία είναι μέχρι την Παρασκευή καθώς τότε αναχωρούν τα κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών, αύριο αναμένονται πολύωρες και εντατικές διαβουλεύσεις.  Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα 13 προαπαιτούμενα που θα κλείσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση.