Είναι να απορεί κανείς τι έχει κερδίσει εδώ και τέσσερις ημέρες ο Τρύφων Αλεξιάδης που εξαγγέλλει κάποια αναδρομική φορολόγηση για τα εισοδήματα του 2015 και μετά την παίρνει πίσω; Την αρχή την έκανε το Σάββατο όταν σε ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε αλλαγές στην κλίμακα των εισοδημάτων του τρέχοντος έτους. Δηλαδή αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015. Δεν ήθελε πολύ για να μετατραπεί το θέμα σε αλαλούμ, καθώς τη σκυτάλη πήραν συνεργάτες του που εξηγούσαν στους δημοσιογράφους μέσες-άκρες ότι θα ήταν μία τεχνική διευθέτηση της κλίμακας με στόχο να ελαφρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Μόνο που τέτοιες αλλαγές αυτομάτως θα σήμαινε ότι θα επιβαρυνθούν τα μεσαία. Κι έτσι τελικά την λύση στο πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε, την έδωσε ο Υπουργός κλείνοντας το θέμα και λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε κάτι για αναδρομικό φόρο. Έκανε λόγο για ψέματα και τα συνόδευσε και με τις γνωστές εκφράσεις που έχει υιοθετήσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε: Είπε ότι «διαστρεβλώθηκαν τα λόγια μου», ότι «γίνεται  επίτηδες παραπληροφόρηση του κοινού», ότι «με έχουν στο στόχαστρο τα μίντια»κλπ κλπ.

Δεν ήταν όμως τα μίντια οι φταίχτες που χθες έμαθαν ότι το Υπουργείο φέρνει μία ακόμη φορολογική νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα ξανά αναδρομική. Τις ανακοινώσεις έκανε ένας συνεργάτης του Υπουργού, ο οποίος προφανώς δεν αυτενεργούσε, αλλά εκτελούσε τις εντολές του προϊστάμενού του. Ενημέρωσε λοιπόν (πλημμελώς) τους δημοσιογράφους διαρρέοντας ένα email, στο οποίο από την αρχή γινόταν σαφές ότι ερχόταν στον νέο φορολογικό νόμο η υποχρέωση των φορολογουμένων να συγκεντρώσουν ξανά αποδείξεις. Όχι όμως για το επόμενο έτος, αλλά για αυτό που τελειώνει. Δηλαδή αναδρομικά! Αναρωτήθηκαν μάλιστα κάποιοι αν Υπουργός το έχει βάλει τάμα να νομοθετήσει κάτι αναδρομικά. Ό,τι νά ναι αρκεί να αφορά το 2015. Δεν εξηγείται διαφορετικά. 

Υπάρχουν όμως και τα πρακτικά ερωτήματα. Για παράδειγμα: Ποιο είναι το κέρδος για το Δημόσιο αν επιβάλει στους πολίτες να μαζέψουν μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του χρόνου αποδείξεις σε ύψος 10% του εισοδήματός τους, τις οποίες όμως δεν συγκέντρωναν τις προηγούμενες 350 ημέρες του έτους; Και όποιος δεν πετύχει τον στόχο θα έρχονταν αντιμέτωπος με πρόστιμο 22% επί του φόρου του. Ο παραλογισμός είναι τόσο μεγάλος που απορεί κάποιος: Δεν υπήρξε ένας στην Καραγιώργη Σερβίας να ρωτήσει δύο απλά πράγματα;

Πρώτον: πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις οι πολίτες; Εκτός αν η ιδέα ήταν ακριβώς να μην μπορούν να τις συγκεντρώσουν.
Δεύτερον: Από αυτή τη διάταξη πόσα χρήματα περιμένουμε να εισπράξουμε ως κράτος; Γιατί αν είχε γίνει η ερώτηση, αμέσως θα ήταν πασιφανές πόσο άχρηστη ήταν η ρύθμιση. Η απάντηση είναι "τίποτα" καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας που να πλήρωσε πρόστιμο από αποδείξεις. Όποιος έτυχε να γίνει αντικείμενο δειγματοληπτικού ελέγχου τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσε τις αποδείξεις του, πρόσθεσε σε αυτές τις αποδείξεις κάποιου συγγενή του που δεν θα τον έλεγχαν κι έτσι είχε τον απαραίτητο αριθμό και με το παραπάνω. Οι εφορίες το ήξεραν οπότε δεν έλεγχαν ποτέ τα χιλιάδες μισοσβησμένα χαρτάκια που έβαζαν στους φακέλους οι ελεγχόμενοι. Το είπαν και στο Υπουργείο κι εκείνοι τους είπαν πέρυσι "ΟΚ μην ξανακάνετε τέτοιους ελέγχους". Άρα με την επαναφορά του κωδικού 049 απλά ο Τρύφων Αλεξιάδης έβαζε σε φορολογούμενους και εφορίες χωρίς κέρδος κέρατα! 

Και μετά του φταίνε τα μίντια.