Με κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση τη μή περικοπή των συντάξεων, αρχίζει η διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για τις συντάξεις

Το πρώτο ραντεβού δεν αναμένεται να βγάλει αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της, με βασικό άξονα, τη διάσωση των κύριων συντάξεων. Στον αντίποδα θα προταθεί  ως εναλλακτικό ισοδύναμο για την εξοικονόμηση 700 εκατ ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή την ανακατανομή των εισφορών από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς όφελος του κλάδου σύνταξης.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των θεσμών πάντως δεν φαίνονται να το δεχτούν ως ισοδύναμο, με τη διαπραγμάτευση να παίρνει διστάσεις θρίλερ. 

Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε κάνει λόγο για «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό», είναι κάθε άλλο παρά φανερό πως οι δανειστές θα ζητήσουν ψαλίδι τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές αλλά και τα εφάπαξ. 

Σύμφωνα μάλιστα με ένα σενάριο οι δανειστές ζητούν ψαλίδι περίπου 10% στις συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, η τριπλάσιο ψαλίδι στις συντάξεις άνω των 1200 ευρώ. 

Όσον αφορά στις επικουρικές το ψαλίδι μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Ακόμη ένα σημείο τριβής κυβέρνησης-θεσμών είναι και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. 

Ένας μήνας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα κρίνει το μέλλον του ασφαλιστικού μόλις άρχισε...