Με τον ταχύτερο ρυθμό της τριετίας αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Inditex, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων, καθώς η ισπανική κατανάλωση δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από χρόνια λιτότητας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 15%, εξαιρουμένων των μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το εννεάμηνο έως τον Οκτώβριο και διατήρησαν αυτό το ρυθμό και στις αρχές του τελευταίου τριμήνου, ανακοίνωσε η εταιρία στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων οι αλυσίδες Zara και Stradivarius. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% στα 2,02 δισεκ. ευρώ το εννεάμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η εταιρεία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση στην Ισπανία, όπου η Inditex αντλεί περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων της. Οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στη χώρα ήταν τον Οκτώβριο οι ισχυρότερες των τελευταίων τουλάχιστον έξι ετών, σύμφωνα με την Barclays.

Η μετοχή της στην Μαδρίτη κατέγραφε νωρίτερα άνοδο 1% στα 32,86 ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 37%, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά πλέον τα 100 δισεκ. ευρώ.

Την τελευταία πενταετία, η εταιρία άνοιξε ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 400 καταστήματα, με το συνολικό δίκτυο να ξεπερνά τα 6.900 σημεία πώλησης.