current views are: 14

10 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:38

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Υπογράφηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Δημοσίευση 12:38’

Υπογράφηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και μείωση κατά 15%-20% στο όριο της κατανάλωσης για κάθε νοικοκυριό το οποίο επιδοτείται, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον, θέτει και οικογενειακά κριτήρια για το ύψος της συνολικής επιδοτούμενης κατανάλωσης, με διαφορετικά όρια για τους άγαμους και τους έγγαμους. Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η ζήτηση φέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. 

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:

Α) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 Ευρώ για κάθε τέκνο.

Β) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταδη των αδικιών που υπήρχαν.

Γεωγραφικά κριτήρια

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης,Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Παράλληλα, για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τ.μ. για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 τ.μ. για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πιο αναλυτικά:

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30 Απριλίου 2016, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016.

Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η εφαρμογή θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.

Ποιοι ήταν πέρυσι οι δικαιούχοι

  • Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. 

Υποτονική η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης

Σε χαμηλά επίπεδα είναι η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι καταναλωτές περιμένουν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα καταβληθεί σε λιγότερους δικαιούχους. Ωστόσο, ο καιρός έχει κρυώσει για τα καλά και τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κι άλλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου, η μείωση υπολογίζεται σε περίπου 15%.

Όπως δήλωσε στο newpost, ο κ. Ασμάτογλου, «περισσότερο κινούνται οι μεγάλες ποσότητες, καθώς οι καταναλωτές περιμένουν το επίδομα θέρμανσης». «Αυτοί που δεν βάζουν πετρέλαιο, δεν ξέρω τι καίνε», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα