''Βόμβα μεγατόνων'' ρίχνει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει επιστρέψει κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, διότι 66 ήδη συμφωνημένα έργα δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια «χώρα που θέτει εμπόδια στο εαυτό της» μιλά σημερινό δημοσίευμα της Bild και, λίγο ούτε πολύ, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει επιδοτήσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ, διότι τα 66 ήδη συμφωνημένα έργα δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω...χάους στις υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αθήνα έχει σχεδιάσει πολλά έργα, χωρίς να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές.

Από τα 100 πρότζεκτ που συγχρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση και εδώ και 14 χρόνια από την ΕΕ, στα 52 (5,5 δις ευρώ) σημειώνονται καθυστερήσεις ενώ 14 (1 δις ευρώ) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν.

Η επικεφαλής της επιτροπής και ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ίνγκε Γκρέσλε, δε, υπογραμμίζει στην εφημερίδα: "Η μιζέρια δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων για την Ελλάδα, αλλά στο ότι η χώρα θέτει εμπόδια στον εαυτό της"».

Την ίδια στιγμή, με αφορμή το δημοσίευμα της Bild, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σε κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να μάθει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει  καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020), σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους καθώς και εάν η Κομισιόν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματική επίσπευση των έργων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση της κ. Σπυράκη:

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε έκθεση από τα ευρήματα αποστολής μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα για την παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ευρήματα της έκθεσης, αναφέρεται ότι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015:


•    52 Έργα πρέπει να επισπευσθούν, ύψους  5.5 δις ευρώ
•    14 Έργα είναι απίθανο να ολοκληρωθούν ύψους 998 εκ ευρώ
Ανάμεσα στα έργα, περιλαμβάνονται έργα εθνικής εμβέλειας όπως το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο και το Κτηματολόγιο, έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς ελληνικές επιχειρήσεις. 
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι κοινοτικοί πόροι που έχουν δαπανηθεί για τα εν λόγω έργα θα πρέπει να ανακτηθούν και τα έργα να ολοκληρωθούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους. 


Ερωτάται η Επιτροπή: 
1.    Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των παραπάνω έργων που ενδέχεται να επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδος σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους;
2.    Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή προκειμένου να συμβάλλει στην αποτελεσματική επίσπευση των προς υλοποίηση έργων;
3.    Έχει η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους;