Στις προσπάθειες που έκανε η Κύπρος τα δυο τελευταία χρόνια για να εξέλθει από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «Η Κύπρος (…) εξήλθε απροσδόκητα γρήγορα από την ύφεση. Το 2013 η χώρα της ευρωζώνης βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τον Μάρτιο εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ. Η Τρόικα θα αποχωρήσει τότε. Η χώρα θέλει να συνεχίσει μόνη της».

Επίσης προχωρά και σε μια σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες αντιμετώπισαν χλευαστικά την τρόικα ως κατακτητή. Οι Ελληνοκύπριοι αντέδρασαν πιο ισορροπημένα». 

Όπως προσθέτει: «η τρόικα δεν είναι εχθρός, η παρουσία της όμως είναι επιβαρυντική», έχει πει ο Γεωργιάδης (σσ. υπ. Οικονομικών Κύπρου). Τον Μάρτιο του 2016 εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης. «Θα συνεχίσουμε μόνοι μας», λέει ο υπουργός Οικονομικών. Ο οικονομολόγος (…) χτίζει γέφυρες: «Είναι λυπηρό ότι έπρεπε να αιτηθούμε ευρωπαϊκής βοήθειας. Τους όρους όμως δεν μας τους επέβαλαν τρίτοι. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν αναγκαίες».