Με τη χρήση καρτών θα πρέπει να γίνονται όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους θεσμούς. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης για τα φορολογικά θέματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής τύπου καρουζέλ.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι με διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα. Όπως είπε κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, επομένως το περιουσιολόγιο και το σχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις μετατίθεται για πιο πίσω, ίσως και για τον Γενάρη.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, δεν θα υπάρξει διάταξη που να φέρνει φόρο μέσα αναδρομικά για το 2015.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι υπάρχει σκέψη για να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ και άνω που ισχύει σήμερα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Δηλαδή οι συναλλαγές με ηλεκτρονική πληρωμή που πρεπει να γίνεται μεταξύ επιτηδευματιών σήμερα το όριο είναι 500 και πάνω και μελετάται να μειωθεί και άλλο.