Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, με τους δανειστές μάλιστα να επαναφέρουν στο τραπέζι παλαιότερες απαιτήσεις τους. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την «κόκκινη» γραμμή της μη περικοπής των κύριων συντάξεων. 

Κατά την χθεσινή διαπραγμάτευση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς, τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης της 15ετίας, το οποίο περιεχόταν στο email Χαρδούβελη. Ατύπως, το κουαρτέτο ζητά πέντε επιπλέον έτη παραμονή στην αγορά εργασίας για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, ανεβάζοντας τις ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 (15 έτη) σε 6.000 (20 έτη).

Oι δανειστές, χωρίς να ζητήσουν ξεκάθαρα την κατάργηση της 15ετίας και την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης σε 20 χρόνια (6.000 ημέρες ασφάλισης - ένσημα), υποστήριξαν ότι η λήψη σύνταξης με λίγα έτη λειτουργεί εκ προοιμίου αποτρεπτικά για τη συνέχιση της ασφάλισης. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χορήγηση σύνταξης με 15ετία αποτελεί αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία τους περισσότερα χρόνια.  Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕSM έκαναν μπαράζ ερωτήσεων στην ηγεσία του υπυργείου Εργασίας για την απόδοση των μέτρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η Αθήνα 

Άλλωστε, σχετική πρόβλεψη υπήρχε στο μνημόνιο, δεν θεσμοθετήθηκε όμως όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή της κατώτατης σύνταξης μόνο μετά τη συμπλήρωση των 67 ετών.

Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά για το ΕΚΑΣ, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να επαναλαμβάνει ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνηση που αποτυπώνεται και στη συμφωνία του Ιουλίου για κατάργηση (από το 2016) του 20% των δικαιούχων με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα είναι μειωμένη τον νέο χρόνο κατά 223 εκατ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Οι δανειστές εξάλλου δεν τοποθετήθηκαν ως προς την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών.  Κατά τη χθεσινή συνάντηση, μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό πακέτο της μεταρρύθμισης, το οποίο θα παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται τον Ιανουάριο όταν  και οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στη διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης.