«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης ήταν προϋπόθεση για το κλείσιμό της» επισημαίνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ στην Καθημερινή της Κυριακής. 

«Ακούσαμε πολύ σαφή μηνύματα από μερικά κράτη – μέλη ότι τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα όπως η Φινλανδία, αλλά και άλλα κράτη – μέλη» τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο αυστριακός οικονομολόγος. 

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, ή των θεσμών της ΕΕ, αλλά μια πραγματικότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μερικά κράτη – μέλη» διευκρινίζει. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βίζερ διευκρινίζει με νόημα πως «οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών για τις εκταμιεύσεις. Εάν οποιοδήποτε από τα κράτη – μέλη δεν ήταν σύμφωνο με την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, τότε δεν θα μπορούσε να γίνει». 

Όπως σημειώνει, «αν κάποιος θέλει να αναλύσει την εξέλιξη του χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γνωρίζει το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα είναι ζωτικής σημασίας». 

Την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο εκφράζει στο μεταξύ ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Βήμα.