ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Τα κοράκια που έγιναν αρνάκια και οι δεσμεύσεις που έμειναν στα λόγια

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2015, 07:52 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2015, 07:56
Κόκκινα δάνεια: Τα κοράκια που έγιναν αρνάκια και οι δεσμεύσεις που έμειναν στα λόγια
Facebook Twitter Whatsapp

Επτά ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός ερωτάται σε συνέντευξη στην ΕΡΤ από τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο:
«Τα κόκκινα δάνεια, λέτε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση τα σπίτια αυτά που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των κόκκινων δανείων δεν θα καταλήξουν στα χέρια -να το πω λαϊκά όπως το ξέρει η αγορά- στα κοράκια;»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επτά ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός ερωτάται σε συνέντευξη στην ΕΡΤ από τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο:
«Τα κόκκινα δάνεια, λέτε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση τα σπίτια αυτά που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των κόκκινων δανείων δεν θα καταλήξουν στα χέρια -να το πω λαϊκά όπως το ξέρει η αγορά- στα κοράκια;» 

Τσίπρας: «Αυτή είναι η δική μας δέσμευση. Και θέλω να σας αποκαλύψω ότι στο δεύτερο σκέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης (του Ιουλίου) δύο θέματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έθεσαν στην διαπραγμάτευση στο Hilton, στη δεύτερη φάση, λίγο πριν τη συμφωνία. Και μάλιστα με όρους ότι αν αυτά δεν εκπληρωθούν τινάζεται στον αέρα η συμφωνία. Το ένα ήταν το ταμείο -ο Ευκλείδης- και το άλλο ήταν τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί -ο Σταθάκης. Εκεί ήταν κάθετοι και οι δύο». 

Περίπου 80 ημέρες μετά, πάλι στο Hilton ο Γιώργος Σταθάκης βγαίνει από την πρώτη ημέρα τη συνάντησης με τους δανειστές και «αποκαλύπτει» ότι η κυβέρνηση δεν συζητά για τα στεγαστικά δάνεια. 

Οι δημοσιογράφοι ρωτούν διευκρινιστικά: «Δεν τα συζητάτε τώρα και θα τα συζητήσετε στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου». Η απάντηση ορθή-κοφτή: «Δεν τα συζητάμε ποτέ!» Ήταν βράδυ Τρίτης 8 Δεκεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, την Παρασκευή 11 του μήνα κατά τις 9:30 το βράδυ η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται. Ο Σταθάκης απαντά πάλι σε δημοσιογράφους που τον ρωτούν αν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Απαντά «πολύ!».

Τώρα πια όμως όλοι ξέρουμε ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν ήδη καταλήξει στα «κοράκια» που έλεγε ο Πάνος Χαρίτος και τα έστελνε στον «οξαποδώ» ο Αλέξης Τσίπρας. Και με δεδομένο ότι σε 60 ημέρες λήγει και η προστασία των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας, των επιχειρηματικών ΜμΕ και των καταναλωτικών (δηλαδή οι κάρτες) τότε απλά με δυο λόγια μπορεί να πει κανείς ότι μετά την 15 Φεβρουαρίου ΟΛΑ τα κόκκινα δάνεια θα έχουν δοθεί βορά στα κοράκια. Στα Vulture Funds όπως τα λένε και στο εξωτερικό. Δεν ήμαστε δηλαδή οι μόνοι. Κι όμως, παρά τους χαρακτηρισμούς και τις μεγαλοστομίες, η κυβέρνηση πλέον έχει στο μυαλό της μία ειδυλλιακή εικόνα του τι σημαίνει η ενεργοποίηση των «κορακιών» στην ελληνική αγορά. 

Το (σχεδόν ανατριχιαστικό) απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου και κάνει νόμο τα όσα συμφωνήθηκαν στο Hilton την περασμένη εβδομάδα. 

Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα. Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί διαπραγματευτεί ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, απ' ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα. 

Τι μαθαίνουμε λοιπόν μέσα σε μερικές γραμμές: Καταρχάς ότι το κοράκια ονομάζονται νομικά «εκδοχείς». Ας θύμισε και σε εσάς «εκδορείς» φαντάζομαι ότι θα είναι τυχαίο. 

Δεύτερον, η δραστηριοποίηση των Vulture Funds θα ενισχύσει άμεσα την ρευστότητα των τραπεζών η οποία χωρίς αυτά τα funds ή δεν θα έπαιρνε τίποτα, ή θα έπαιρνε λίγα και πολύ αργότερα και με πολύ κόπο λόγω της δικαστικής διαμάχης που θα ξεκινούσε για να προχωρήσει σε κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς. Άρα αυτό είναι καλό για την οικονομία, καθώς οι τράπεζες θα αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αρχίσουν και πάλι να κάνουν τη δουλειά τους: Να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Έτσι δεν μας λένε; 

Το τρίτο που μαθαίνουμε είναι ότι θα κερδίσει και ο δανειολήπτης κι αυτό διότι αυτά τα funds αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές. Όπως αποκαλύπτει έρευνα της Deloitte στην Ρουμανία η ανώτερη τιμή που δόθηκε για επιχειρηματικά δάνεια ήταν στο 10%. Στην Πολωνία 14%, στην Ουγγαρία 15%, στην Τσεχία 19% και στην Σλοβακία 21%. Στην δε Ουγγαρία, για τα στεγαστικά δάνεια η τιμή ήταν στο 53,5%. Άρα, αν ένα fund αγοράσει τα δάνεια στη μισή τιμή, τότε γιατί να μην πάρει και τον δανειολήπτη ένα ευγενές τηλέφωνο και να του πει; «Αγόρασα κοψοχρονιά το δάνειό σου. Άρα αντί να μου πληρώνεις πχ 700 ευρώ το μήνα που δεν τα άντεχες, τι θα έλεγες να μου δίνεις τα μισά τώρα -350- που τα αντέχεις;» Εκείνος προφανώς θα πει «ναι» και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. 

Και τότε γιατί στο διάολο δεν τους έχουμε φωνάξει αυτούς τους τύπους στην Ελλάδα τόσα χρόνια; Γιατί αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους έλεγε κοράκια και τους προσέβαλε τους ανθρώπους; Γιατί τους φέρναμε εμπόδια να μπουν σε επιχειρήσεις Τουριστικές και Ναυτιλιακές (εκεί θέλουν να χωθούν πρώτα) που όλα θα πάνε από δω και μπρος μέλι-γάλα; Άλλωστε πρόσφατα σε ένα συνέδριό τους οι αρχι-κόρακες ήταν ξεκάθαροι. «Θέλουμε να σώσουμε τις δουλειές των Ελλήνων. Δεν θέλουμε να πιούμε το αίμα των ανθρώπων». 

Άντε μωρέ και τους παρεξήγησα.