Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, αφού πρώτα η Αθήνα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τις 13 προαπαιτούμενες δράσεις. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στο Reuters, «η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις 7 από τις 13 μεταρρυθμίσεις». 

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, που γνωρίζει τις συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο EuroWorking Group, «επτά από τις 13 μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η Ελλάδα με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί τώρα» και πρόσθεσε:

Όλες οι υπόλοιπες και οτιδήποτε άλλο σχετικό, αναμένεται να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, που εκπροσωπούν τους πιστωτές, πρόκειται να ακολουθήσει την Τετάρτη.

Μετά την έκθεση, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι αποτελούν επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναμένεται να έχουν τηλεφωνική διάσκεψη στο τέλος της εβδομάδας για να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την Τρίτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο

Σήμερα το μεσημέρι εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» με τα 13 προαπαιτούμενα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί έως τις 22:00 με την υποβολή της σχετικής έκθεσης. 

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9:30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς και το νέο πλαίσιο για την ανάθεση της διαχείρισης ή πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων

Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ