Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.

Όπως είπε η αποζημίωση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ», τόνισε ο υπουργός. 

Ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε τη συμφωνία με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας ότι :

  • Ο έλεγχος των δικτύων από το Δημόσιο αποτελούσε για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή. Ο νέος ΑΔΜΗΕ θα περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.
  • Η πλειοψηφία στο ΔΣ θα ελέγχεται από το δημόσιο και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο.
  • Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα προέλθει από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών προ φόρων (ΕΒΙTDA) του νέου ΑΔΜΗΕ σε βάθος χρόνου.
  • Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016. Το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για συνασπισμό κρατικοδίαιτων συμφερόντων στην αγορά ενέργειας με όσους είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων για ιδεοληπτικούς λόγους που ασκούν κριτική στη συμφωνία η οποία όπως είπε αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας.

"Αυτή η μάχη κερδήθηκε" ανέφερε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο για προσβλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων καθώς όπως είπε ορισμένοι ξεχνούν ότι η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Αντίθετα όπως είπε οι συζητήσεις είναι πιο εύκολες σε πολιτικό επίπεδο καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ουδείς έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης των δικτύων.